Spor Bilimleri Fakültesi öğrencilerinin internet bağımlılığı ve yaşam doyum düzeylerinin incelenmesi
Investigating internet addiction and life satisfaction levels of Sport Sciences Faculty students
- Tez No: 567330
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MİHRİAY MUSA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Spor, Education and Training, Sports
- Anahtar Kelimeler: İnternet, İnternet Bağımlılığı, Yaşam Doyumu, Internet, Internet Addiction, Life Satisfaction
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uşak Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Eğitimi Anabiilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Spor Bilimleri Fakültesi Öğrencilerinin İnternet Bağımlılığı Ve Yaşam Doyum Düzeylerinin İncelenmesi Bu çalışmanın amacı Spor Bilimleri Fakültesi öğrencilerinin internet bağımlılığı ve yaşam doyum düzeylerinin farklı değişkenler açısından incelenmesi ve internet bağımlılığı ve yaşam doyum düzeylerinin tanımlanmasıdır. Araştırmaya veri toplamak amacıyla oluşturulan anket formu Spor Bilimleri Fakültesi öğrencileri arasında tesadüfi örnekleme yöntemiyle seçilen 137 kadın, 393 erkek olmak üzere toplam 530 öğrenciye uygulanmıştır. Araştırmada veri toplamak amacıyla uygulanan anket formu üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde araştırmacı tarafından oluşturulan kişisel bilgi formu yer alırken ikinci bölümde“İnternet Bağımlılık Ölçeği'' kullanılıp, üçüncü bölümde ise ”Yaşam Doyum Ölçeği'' yer almıştır. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre Spor Bilimleri Fakültesi öğrencilerinin internet bağımlılığı ve yaşam doyumu arasında negatif bir ilişki olduğu ancak bu ilişkinin istatistiksel olarak anlamlı düzeyde olmadığı görülmektedir. Bulgulara göre internet bağımlılığı ölçeğinde cinsiyet , yaş, genel not ortalaması, ailenin aylık geliri, haftalık spora ayırdığı zaman, günlük sigara kullanım miktarı, alkol kullanım miktarı, internete bağlanılan cihaz türüne göre anlamlı bir fark gözlenmemiştir. Bölüm, spor yapma durumu, yalnızlık durumu, sigara kullanımı, alkol kullanımı, internet kullanım süresi, internet kullanım amacı ve internete aylık harcadıkları ücrete göre anlamlı fark bulunmuştur. Sonuç olarak, üniversite öğrencilerinin internet bağımlılığı ve yaşam doyum düzeylerine ilişkin algıları birbirlerini negatif yönde etkilemektedir. Ayrıca, Spor Bilimleri Fakültesi öğrencilerinin internet bağımlılığı ve yaşam doyum düzeyleri orta seviyede olduğu görülmektedir.
Özet (Çeviri)
Investigating Internet Addiction and Life Satisfaction Levels of Sport Sciences Faculty Students The puspose of this study was to investigate internet addiction and life satisfaction levels of Sport Sciences Faculty students and define internet addiction and life satisfaction levels. Research was conducted to 393 male and 137 female students from Sports Sciences Faculty who were selected with random sampling method. Total participants was 530. Data collection form consisted of 3 sections in research. In first section personal information form prepared by researcher, in section 2 ''Internet Addiction Scale'' and in 3rd section ''Life Satisfaction Scale'' were used in research. According to the results of research; it was determined that there was a negative relationship between internet addiction and life satisfaction of Sports Sciences Faculty students, however this relationship was not seen as statistically significant. According to the results, there was no difference observed between gender, age, general point average, monthly income of family, weekly participation duration in exercise, daily smoking amount, alcohol use amount, and device type connecting to internet in Internet Dependence Scale. On the other hand, there was a significant difference between in department, participation in exercise status, loneliness status, cigarette use, alcohol use, internet connection duration, internet connection purpose and monthly fees paid for internet. In life satisfaction scale; there was a significant difference between general average point, monthly family income, regular physical activity, and loneliness status. As a result; the perceptions toward life satisfaction levels and internet addiction of university students have negative effect on eachother. In addition; it was determined that internet addiction and life satisfaction levels of Sports Sciences Faculty students were average.