Intrauterin gelişme geriliği olan olgularda antenatal kortikosteroid uygulamasının doppler velosimetri ölçümleri üzerine etkisi
The effect of antenatal corticosteroid administration on doppler velocimetry measurements in patients with intrauterine growth retardation
  1. Tez No: 567477
  2. Yazar: SEVDA ZAMANOVA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SUNULLAH SOYSAL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: intrauterin gelişme geriliği, antenatal kortikosteroid, Doppler ultrasonografi, intrauterine growth retardation, antenatal corticosteroid, Doppler ultrasonography
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
Amaç: İntrauterin gelişme geriliği (İUGG - tahmini fetal ağırlığı 10. persentilin altında olan fetuslar), gelişmekte olan ülkeler için önemli bir sağlık problemi olup, prematür bebeklerin %13.5' ni teşkil etmektedir. Bu prospektif çalışmanın amacı 26.-37. hafta arası İUGG ve başka nedenlerle preterm doğum riski olan gebelere tek uygulama kortikosteroid sonrası umblikal arter Doppler parametrelerinin nasıl etkilendiğinin araştırılmasıdır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 02.02.2018 – 02.02.2019 tarihleri arasında Marmara Üniversitesi Eğitim Araştırma hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı gebe polikliniğine başvuran ya da doğum servisinde yatan, 26-37 hafta arasında 279 gebe kadın dahil edildi. Bu gebelerden 49'u İUGG tanısı alanlar ve 100'ü diğer nedenlerden dolayı antenatal kortikosteroid yapılanlar çalışma grubu olarak belirlendi. 130 gebe ise 37 hafta altında gebe polikliniğine başvuran herhangi bir obstetrik veya maternal problem olmayan olgular kontrol grubu olarak belirlendi. Her iki grupdan yazılı onamlar alındı. Çalışma grubundaki hastalara antenatal kortikosteroid uygulaması öncesinde, 24 ve 48 saat sonrasında umblikal arter Doppler ölçümü yapılarak kayıt altına alındı. Kontrol grubundaki hastalar da aynı şekilde kayıtları alındıktan sonra Doppler ölçümleri yapılıp 24 ve 48 saat sonrasında ölçümler tekrarlandı. Fetal anomali, fetal enfeksiyon, çoğul gebelik, 18 yaş altı olan gebeler çalışmaya dahil edilmedi. Bulgular: Gebelerin steroid yapılma durumuna göre umblikal arter doppler sonuçları karşılaştırıldı. Steroid yapılma nedeni IUGG olanlarda (49 hasta) umblikal arter Doppler 24 saat içinde SD ortanca değeri, IUGG olmayan steroid yapılanlara göre (100 hasta) daha yüksek olduğu saptanmıştır (p:0,022). Steroid yapılma nedeni IUGG olanlarda umblikal arter Doppler 24 saat içinde PI ortanca değeri, IUGG olmayan steroid yapılanlara göre daha düşük olduğu saptanmıştır (p:0,001). Steroid yapılma nedeni IUGG olanlarda umblikal arter Doppler 24 saat içinde RI ortanca değeri IUGGolmayan steroid yapılanlar ile aynı olmasına rağmen, IUGG steroid yapılanlarda 25-75 persantil aralığı Doppler 24 saat içinde RI değeri, non IUGG steroid yapılanlara göre daha yüksek olduğu saptanmıştır (p:0,014). Sonuç: Betametazonun antenatal uygulaması, fetal kan akımında anlamlı ancak geçici değişikliklerle ilişkilidir. Bu nedenle, antenatal betametazon uygulamasından sonra Doppler ultrasonografi ile fetüslerin takibi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: Intrauterine growth retardation (IUGR - fetuses with an estimated fetal weight below the 10th percentile) is an important health problem in developing countries and constitutes 13.5% of premature babies. The aim of this study is to investigate the effect of single course corticosteroid treatment in IUGR and other reasons for pregnant women at risk of preterm labor between 26.-37. weeks on umbilical artery Doppler parameters . Materials and Methods: This study included 279 singleton pregnant women between 26-37 gestational weeks who admitted to the outpatient clinics or patients at maternity clinic of the Marmara University Faculty of Medicine, Department of Obstetrics and Gynecology, between February 2018 - February 2019. The study group consisted of patients who were given antenatal corticosteroid (49) with the diagnosis of IUGR and 100 patients without IUGR who had antenatal corticosteroids for other reasons. The control group consisted of 130 patients without any obstetric or maternal problems who were admitted to the outpatient clinic at 37 weeks of gestation. Written informed consent was obtained from all groups. Umbilical artery Doppler parameters were evaluated before and 24 to 48 hours after corticosteroid administration in the study group. The patients in the control group also had Doppler measurements after the same records were taken and measurements were repeated 24 to 48 hours later without any interventions. Fetal anomaly, fetal infection, multiple pregnancies, pregnant women under 18 years of age were excluded from the study. Results: Umbilical artery doppler results were compared according to steroid administration. In patients who received betamethasone therapy with İUGR (49 patients), in the SD of the umbilical artery Doppler at 24 h was found to be higher (p:0,022) than patients who received betamethasone therapy without IUGR (100 patients). Administration of maternal betamethasone was followed by a significant decrease in the PI of the umbilical artery at 24 h (p:0,001) than patients who received betamethasone therapy without IUGR. Administration of maternal betamethasone was followed by a significant increase in the RI of the umbilical artery at 24 h (p:0,014) than patients who received betamethasone therapy without IUGR. Conclusion: Antenatal administration of betamethasone is associated with significant but transient changes in the fetal blood flow. Hence, intensive surveillance of fetuses with Doppler ultrasonography is warranted following betamethasone therapy.