Designing controllers for laboratory scale models
Laboratuvar ölçekli modeller için denetleyici tasarımı
- Tez No: 56767
- Danışmanlar: PROF. DR. EROL KOCAOĞLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: HP VEE-TEST, HP 3852A Veri Edinim / Denetim Birimi, Ters sarkaç, Top ve çubuk, Doğrusal durum geribeslemesi. vı, HP VEE-TEST, HP 3 852 A Data Acquisition / Control Unit, Inverted pendulum, Ball and beam, Linear state feedback. IV
- Yıl: 1996
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Bu tezin ilk amacı, laboratuvarlarda kurulması genellikle güç ve pahalı olan gerçek fiziksel sistemlerin modellerinin benzetimidir. İkinci amacı ise yukarıda sözü edilen benzetim sistemlerinin basit donanım denetleyicilerinin tasarımıdır. Son olarak da, denetleyicinin benzetim sistemine bir veri edinim sistemi vasıtası ile bağlanması ve denetleyicinin donanımının tasarımcının gereklilik ve limitlerini ne kadar sağladığının gözlenmesi planlanmıştır. Benzetim ve veri edinim sistemi için sırasıyla HP VEE-TEST ve HP 3852A Veri Edinim / Denetim Birimi kullanılmıştır. Benzetimi yapılan iki sistem sırasıyla ters sarkaç ve top ve çubuk sistemleridir.karşılaşılan birtakım zorluklar, gelecek çalışmalarda neler yapılması gerektiği konusundaki ipuçları ile birlikte verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The first aim of this thesis was to simulate the models of actual physical systems which are, in general, very hard and expensive to rebuild in laboratories. The second aim was to design simple hardware controllers to the above mentioned simulated systems. As a last step, it was planned to connect the controller to the simulated system through a data acquisition system and observe how effective the hardware controller is in satisfying the constraints and requirements of the designer. As a simulation and data acquisition system the HP VEE-TEST and HP 3 852 A Data Acquisition / Control Unit systems were used, respectively. The two systems that were simulated were the inverted pendulum and ball and beam systems, respectively. iiiThe results obtained in controlling the above mentioned nonlinear systems through a simple linear state feedback control are given and some difficulties encountered are stated, with some clues as to what should be done as a future work.