Genotoxicity in human lymphocytes and rat tissue exposed to cadmium and nickel alone or in combination
Tek başına veye birlikte kadmiyum ve nikele maruz bırakılmış insan lenfositlerinde ve sıçan dokularında genotoksisite
  1. Tez No: 56768
  2. Yazar: ADİLE UMAY ŞAPLAKOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MESUDE İŞCAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Kadmiyum, Nikel, Genotoksisite, İnsan lenfositleri, Sıçan dokuları, Birlikte maruziyet. VI, Cadmium, Nickel, Genotoxicity, Human lymphocytes, Rat tissues, Combined treatment. IV
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Bu çalışmada, kadmiyum ve nikele tek başına veya birlikte maruz bırakılmış insan lenfositlerindeki (in vitro) ve sıçan dokularındaki (in vivo) genotoksisite, üç ayrı genotoksisite testi kullanılarak incelenmiştir : sıçan dokularında tek sarmal kırıklarının analizi için alkali çözülmesini takiben tek sarmal ayrıştırması; insan lenfositlerindeki kromozom hasarlarını takip edebilmek için de kardeş kromatitlerdeki değişim (SCE) ve mikroçekirdek (MN) analizi. Kadmiyum S fazda verildiğinde SCE ve MN sayısında istatistiksel açıdan önemli bir artış gözlenmiştir, Go veya S fazlarında verilmiş nickel MN miktarında bir artışa sebep olmamıştır. Buna karşılık nikel hem Go hem de S fazında SCE miktarım arttırmıştır. Mitotik endeks her iki metale maruz bırakılmış kültürlerde de dramatik bir düşüş sergilemiştir. Bizim deney koşullarımızda metallerde T O"4 M a eşit veya bundan yüksek konsantrasyonlar, insan lenfositleri için ölümcül bulunmuştur. Metaller birlikte verildiklerinde, tek başlarına yarattıkları toksisiteyi arttırmamışlar aksine hem SCE hem de MN analizlerinde bunu düşürmek eğilimi içine girmişlerdir. Tek sarmal kırıkları sadece akut olarak toksik olan dozlarda (4mg/kg kadmiyum ve 44.4mg/kg nikel) gözlenebilmiştir. Bundan sadece hücrenin korunma mekanizmalarım aşabilen serbestmetallerin hücre DNA sına toksik etki gösterebilecekleri sonucuna varılmıştır. Sıçan dokuları içinde tek sarmal kırıklarının oluşumuna karşı en hassas olan doku akciğer dokusu olarak tesbit edilmiştir. Bu dokuda kadmiyumun yarattığı genotoksisite, nikelin genotoksisitesine oranla hem daha önce etki göstermesi açısından hem de gösterdiği etkinin rakamsal büyüklüğü açısından daha yüksek bulunmuştur. Önce kadmiyum daha sonra nikele maruz bırakılan hayvanlarda, tek sarmal kırıklarının oram akciğer ve böbrek dokularında istatistiksel açıdan önemli olarak düşmüş ve kontrol seviyelerine inmiştir, yani her iki metalin yarattığı toksik etki, beraber verildiklerinde ortadan kalkmıştır. Bu çalışma kadmiyum ve nikelin test edilen organizmalarda in vivo ve in vitro olarak genotoksik maddeler olduğunu teyid etmiştir. Bu genotoksisite metaller beraber verildiğinde ortadan kalkmakta veya azalmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the genotoxicity in human lymphocytes (in vitro) and rat tissues (in vivo) exposed to cadmium and/or nickel alone or in combination is examined by using three genotoxicity tests: alkaline unwinding and single strand extraction in rat tissues for single strand break analysis, sister-chromatid exchanges (SCE) and micronuclei (MN) in human lymphocytes for detection of chromosomal damage. A significant increase in SCE and MN was observed for cadmium when administered in the S phase, no increase in the MN was observed with nickel administered at the Go or the S phase, nickel on the other hand increased SCE frequency both in Go and S phase. Mitotic index was dropped dramatically in both cadmium and/or nickel exposed cultures. Concentrations equal to and higher than 10"4 M were found to be lethal to human lymphocytes in our experimental conditions. Combined treatment did not enhance the toxicity of either metal rather it is found to be in a tendency to reduce it, both in SCE and MN analysis. Single strand breaks could only be observed at acutely toxic concentrations (4mg/kg cadmium and 44.4 mg/kg nickel). It is concluded that only free forms of metals that escaped the protective mechanism of the cell can exert toxicity to the DNA of the cell. Among the rat tissues lung is found to be the most susceptible one in terms of single strand breaks. The mgenotoxicity observed in the lung for cadmium was higher than that of nickel both in the sense that the response was obtained earlier in the former and the single strand percentage was also higher in magnitude than the latter. Pretreatment with cadmium followed by nickel treatment, reduced the number of single strand breaks significantly and turned them back to control values in rat lung and kidney, which means combined treatment reduced the toxicity of both metal. This study confirms that cadmium and nickel are both effective genotoxic agents in vivo and in vitro when administered alone in the tested organisms. The toxicity which was seen in the single metal treatments was reduced in the combined treatments.