Ikbal romanındaki kelime gruplarının incelenmesi
Examination of vocabulary groups in the novel of Ikbal
  1. Tez No: 567735
  2. Yazar: ELİF EREN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖNDER SEZER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Linguistics
  6. Anahtar Kelimeler: Kelime grupları, Ikbal romanı, Hıdır Deryayev, Word groups, Ikbal novel, Hıdır Deryayev
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uşak Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 436
Özet
Kelime grupları, birden fazla kelimenin bir araya getirilmesiyle ve yeni bir anlam ifade etmek için oluşan dil birlikleridir. Bu incelemede Hıdır Deryayev'in ''Ikbal'' adlı romanında kullandığı kelime grupları gösterilmeye çalışılmıştır. Bu çalışmanın konusu, kelime gruplarının tanımı, kelime gruplarının Türkiye Türkçesinde ve Türkmen Türkçesinde özellikleri, Hıdır Deryayev hakkında bilgi ve ''Ikbal'' romanında bulunan kelime gruplarından oluşmaktadır. Araştırmamızın amacı ''Ikbal'' romanı incelenerek ve romanda bulunan kelime grupları dikkate alınarak her iki lehçede karşılaştırmalı biçimde verilmeye çalışılmıştır. Çalışmanın önemi incelenen romandan yola çıkılarak kelime gruplarının her iki lehçede nasıl olduğu, özellikleri, ortak ve farklı olanlarını daha net görebilme şansı vermektedir.
Özet (Çeviri)
The words and the word groups are an important concept to be studied because they take an important place in a language. The word groups that are language units occur by merging more than one word to have a new meaning. This study focuses on the word groups that have been used in the novel titled“Ikbal”by Hıdır Deryayev. The main ideas of the study are that the definitions of the word groups, the features of the word groups from Turkey's Turkish dialect and Turkmen's Turkish dialect, the information about Hıdır Deryayev and the word groups from the novel“Ikbal.”The study aims examining the novel“Ikbal”and the word groups inside of it to compare the two different languages. The importance of the study provides that opportunity understanding of the word groups in two different dialect, and showing both different and similar characters within them.