Türkiye'nin önemli turunçgil merkezlerinden örneklenen Ceratitis capitata Wiedemann, 1824 (Diptera: Tephritidae) populasyonlarının ISSR belirteçleri ile genetik karakterizasyonları
Genetic characteri̇zation of Ceratitis capitata Wiedemann, 1824 (Diptera: Tephritidae) populations sampled from citrus growing regions of Turkey by ISSR markers
- Tez No: 568108
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BELGİN GÖÇMEN TAŞKIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Ceratitis capitata, Genetik Çeşitlilik, ISSR, Kolonizasyon Süreci, Türkiye, Ceratitis capitata, Genetic Variability, ISSR, Colonization Process, Turkey
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
Akdeniz meyve sineği, Ceratitis capitata, önemli bir meyve zararlısıdır. Ekonomik önemine karşın, bu türün mikro-coğrafik düzeyde, özellikle de Doğu Akdeniz Havzası için populasyon genetiği çalışmaları sınırlıdır. Türün populasyonlarının tarihsel geçmişlerini anlamak ve başarılı bölgesel mücadele programları geliştirmek için, C. capitata populasyonlarının genetik yapılarının anlaşılması önemli bir zorunluluktur. Bu çalışmada, ülkemizin farklı bölgelerinden toplanmış yedi doğal C. capitata populasyonunun genetik çeşitliliği ve genetik yapıları ISSR (= Inter- Simple Sequence Repeats = Basit Dizi Tekrarları Arası) belirteçleri ile ortaya konulmuştur. Çalışılan populasyonlarda düşük ve orta düzeylerde genetik çeşitlilik saptanmıştır. Genetik farklılaşma katsayısı (GST) 0.14, populasyonlar arasındaki gen akış düzeyi (Nm) ise 3.07 olarak saptanmıştır. Elde edilen UPGMA (Unweighted Pair-Group Method with Arithmetic Average) dendrogram ve PCoA (Prinsiple Koordinat Analizi) sonuçları birbiriyle uyumlu olup, Antalya populasyonunun net bir şekilde diğer populasyonlardan ayrıldığı görülmüştür. Zararlı kontrol yönetim stratejileri, tarımsal uygulamalar, mikroklima ve insan aracılığı ile taşınma gibi lokal çevresel faktörlerdeki farklılıklar, Antalya populasyonunun genetik yapısının diğer populasyonlardan farklı bir biçimde şekillenmesinde etken olmuş olabilir. Bu çalışma, Doğu Akdeniz Havzası C. capitata populasyonlarının genetik yapılarının anlaşılması ve bu önemli tarım zararlısına karşı etkili bölgesel yönetim stratejilerinin geliştirilmesi için önemli bir temel oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
The Mediterranean fruit fly, Ceratitis capitata, is a serious pest of agricultural resources. Despite its economic importance, the population genetic structure of this species is still poorly investigated at micro-geographical level, especially from eastern Mediterranean basin. Knowledge about the genetic structure of C. capitata populations is a necessary requisite for understanding population history of the species and designing successful regional eradication programs. In the current study, the inter-simple sequences repeat (ISSR) markers were employed to assess the genetic diversity and population structure of seven natural populations of C. capitata that were collected from different regions of Turkey. Low to moderate levels of genetic diversity were observed. The estimated values for gene flow (Nm) and coefficient of genetic differentiation among populations (GsT) were 3.07 and 0.14, respectively. The results of Principle Component Analysis (PCoA) and Unweighted Pair Group Arithmetic Mean Analysis(UPGMA) tend to be uniform in whole, the Antalya populations was clearly separated from the rest. Local environmental conditions, such as differences in pest control management strategies, agricultural practices, microclimates and human mediated transportations might be important factors in shaping the genetic structure of this species in Antalya. This paper provides useful data for understanding population genetic structure of C. capitata populations in eastern Mediterranean basin and development of effective regional pest management strategies.