Farklı koşullarda muhafaza edilen sperm örneklerinde sıcaklık ve seminal plazmanın rolü
A role of temperature and seminal plasm in different condition of the conserved semen sample
- Tez No: 568109
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MERYEM ALAGÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
- Anahtar Kelimeler: Seminal plazma, gradient, DNA fragmantasyonu, semen analizi, Seminal plasma, gradient, DNA fragmentation, semen analysis
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Biruni Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Embriyoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Spermlerin ortam sıcaklığına ve ortam sıvısına bağlı olarak sperm kalitesinde (canlı hücre sayısı, hareketlilik, DNA yapısı) değişimler gözlenmektedir. Sperm kalitesini korumak için semen örnekleri ideal ortamda saklanmalıdır. Klinik merkezlerde spermlerin 24 saat gibi kısa süreli saklanmasında genellikle dondurma solüsyonu kullanılmaktadır. Saklama işlemi için kullanılan ortam (dondurma solüsyonu, sıvı azot tankı vs.) maliyetli bir süreç olduğu için sürecin gerekliliği tartışılmakta ve alternatif çözümler aranmaktadır. Semen örneklerinin maruz kalabileceği üç farklı sıcaklık değeri ile iki farklı ortam sıvısında spermlerin 24 saat muhafaza edilmesinin sonuçlarının tamamını içeren bir çalışma literatürde bulunmamaktadır. Bu çalışmada Dünya Sağlık Örgütü (WHO) verilerine göre sayı, hareket ve morfolojik olarak normal sperm kabul edilen örnekler üç farklı sıcaklık değeri ile iki farklı ortam sıvısında 24 saat muhafaza edildikten sonra sperm kalitesindeki (canlı hücre sayısı, hareketlilik, DNA yapısı) değişikliklerin incelenmesi amaçlanmıştır. Tez çalışmasına normal sperm kalitesinde 25 adet semen örneği dahil edildi. Semen örneklerinin ilk analizleri sonrasında iki gruba ayrılan örneklerden birinci grup hiçbir işlem yapılmadan seminal plazma sıvısında muhafaza edildi ve diğer grup ise gradient işlemi gerçekleştirildikten sonra saklandı. İki çalışma grubu da 4 °C / oda sıcaklığı ve 37°C'de 24 saat bekletildi ve sperm kalitesi (hareketlilik, ölü hücre sayısının oranı ve DNA fragmantasyonundaki değişim oranı) değerlendirildi. İstatistiksel analiz için Student's t testi, D'AgostinoPearson testi, One Way ANOVA ve Tukey testi kullanıldı. Yapılan çalışma sonucunda spermlerin bulunduğu ortam şartlarına bağlı olarak hareketlik, DNA fragmantasyonu ve ölü hücre sayısında istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar görüldü. Gradient işlemi uygulanan örneklerin kalitesinin normal örneklere göre daha iyi sonuçlar verdiği gösterildi. Üç farklı sıcaklık değeri karşılaştırıldığında en uygun ortamın oda sıcaklığı olduğu gösterildi.
Özet (Çeviri)
Changes in sperm quality (number of live cells, mobility, DNA structure) are observed depending on the ambient temperature of the sperm and the media. Semen samples are stored in the ideal conditions to maintain sperm quality. In clinical centers, the freezing solution is usually used for the storage of sperm for a short period of time of 24 hours. Since the medium used for the storage process (freezing solution, liquid nitrogen tank etc.) is a costly process, the necessity of the process is discussed and alternative solutions are sought. There are no studies in the literature that contain the results of maintaining the sperm for 24 hours in two different media with three different temperature values that the semen samples could be exposed to. In this study, it is aimed to examine the changes of examples of normal sperm (according to World Health Organization (WHO) data (numbers, motions and morphologically)) in sperm quality (live cell number, mobility, DNA structure) after 24 hours in two different media with three different temperature values. Material and Method: 25 semen samples were included in our study in normal sperm quality. Semen samples were stored in seminal plasma without any procedure after the first analysis and the other group was stored after the gradient procedure. Two study groups were incubated at 4 ° C / room temperature / 37 ° C for 24 hours and the quality of sperm (mobility, rate of dead cell count and rate of change in DNA fragmentation) were evaluated. Student's t, D'Agostino-Pearson, One Way ANOVA and Tukey tests were used for statistical analysis. As a result of the study, there were statistically significant differences in mobility, DNA fragmentation and dead cell count due to the environmental conditions of the sperm. Gradient treated samples were shown to be better than the normal samples. When compared to 3 different temperatures, it was shown that optimal temperature was the room temperature.