An Analysis of the attributes of the square
Meydanın nitelikleri üzerine bir analiz
  1. Tez No: 56817
  2. Yazar: AYLİN ŞAHİN
  3. Danışmanlar: DR. M. ADNAN BARLAS
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
  6. Anahtar Kelimeler: İnsan-Çevre İlşkisi, Çevresel Algı ve Bilişim Yaklaşımı, Meydan, Çeşitlilik, Süreklilik, Mahremiyet, Canlılık, Kapalılık, Küme Analizi, Man-Environment Interface, Environmental Perception and Cognition Approach, The Square, Diversity, Continuity, Intimacy, Vitality, Enclosure, Cluster Analysis
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 156
Özet
öz MEYDANIN NİTELİKLERİ ÜZERİNE BİR ANALIZ ŞAHİN, Aylin Yüksek Lisans, Şehir Planlama Bölümü Tez Yöneticisi: Öğretim Görevlisi: Dr. M.Adnan Barlas Eylül, 1996, 143 sayfa Yüzyıllardır mekan şehirciliğin önemli tartışma konularından biri olmuştur. 18. yüzyılda başlayan sosyal, entellektüel ve biçimsel değişim süreci, kamu ve özel yarar arasındaki dengeyi birey dünyası tarafına değiştirmeye başladı. Kamuya ait açık alanlardan tek objeye yönelen bu biçimsel değişim süreci 20. yüzyıl başlarında tamamlandı. Kentsel alandaki insan-çevre ilişkilerinde de değişime neden olan bu dönüşüm, kent strüktürünü oluşturan elemanların -ev, sokak ve meydan- anlamlarının da değişmesine sebep oldu. Bu tezin amacı, yukarıda kısaca değinilen değişim sürecine rağmen, kentsel elemanlardan biri olan meydanın sosyalizasyon ve bireyin gelişimi sürecindeki önemini vurgulamaktır. Tarihin eski dönemlerinde meydan, ivtörenlere ve dini aktivitelere sahne olan ve buna bağlı olarak da sembolik anlamları olan bir mekandı. Ancak modern kentin gelişimi, kent bünyesindeki değişimle birlikte meydanın fiziksel ve özellikle fonksiyonel özelliklerinin kaybolmasına neden oldu. Anlam özelliklerinin kaybolması ile bağlantılı olarak, kullanıcıların ihtiyaçlarının karşılanamaması, meydanın kentsel bünye içerisindeki önemini yitirmesine sebep oldu. Literatürde“meydan”için çok çeşitli tanımlamalar yapılmaktadır. Ancak böyle bir mekanı analiz etmek için bu tanımlamalar yeterli değildir. Meydanın nitelikleri bu amaç için daha kapsamlı bir çerçeve sunmaktadır. Bu nitelikler süreklilik, çeşitlilik, mahremiyet, canlılık, ve kapalılıktır. Kullanıcıların meydandan tatmin olma derecelerini tespit edebilmek için bu nitelikler gözönüne alınmıştır. Böyle bir analiz çalışması sonucunda meydan niteliklerinin birbirlerine göre önem dereceleri ve birbirleri arasındaki bağlantılar açıklık kazanmaktadır. Buna ek olarak meydanın fiziki bileşenlerinin meydanın başarısına etkileri ve bunların sosyalizasyon ve bireyselleşme süreçlerindeki yerleri özellikle vurgulanmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT AN ANALYSIS OF THE ATTRIBUTES OF THE SQUARE ŞAHİN, Aylin M.S., Department of City Planning Supervisor: Inst. Dr. M.Adnan Barlas September, 1996, 143 pages For centuries, space was the principal medium of urbanism. In the eighteenth century, however, a process of change -social, intellectual, and formal- began to alter the balance between public and private interests in favor of the private realm. The formal transformation from public space to private icon was completed in the early twentieth century. These transformations which adversely altered man-environment relations in the urban realm caused changes in the meaning of the constituent elements of the urban pattern, the house, the street, and the square. The purpose of this thesis is to show that the square is an important element of the urban fabric with regards the processes of socialization and development of the self. In ancient times, it had a symbolic value as a place for ceremonial and religious activities. However, with the advent ofmodern city, it lost the complex texture and the variety of its functions because of the transformation of its physical configuration. The disappearence of notional attributes and the unsatisfaction of users' needs and desires have caused a decline in its significance. In literature, one could come across with kinds of definitions of the square. However, it is possible to analyze the square with its attributes. The attributes of the square are defined as continuity, diversity, intimacy, vitality, and enclosure. Considering these attributes of the square, the level of environmental satisfaction can be analyzed through an empirical study. Therefore, with such analysis, the degree of importance of the attributes of the square and associations between them become clear. In addition to this, how the spatial components affect the success of the square is justified. With respect to the processes of socialization and development of the self, it is possible to define the meaning of the square in relation to its spatial components.