A Probabilistik model for the evaluation of rehability of lifeline networks under seismic
Sismik tehlike altındaki candamarı şebekelerinin değerlendirilmesi için bir olasılık modeli
  1. Tez No: 56816
  2. Yazar: AYŞE SEVTAP SELÇUK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. M. SEMİH YÜCEMAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İstatistik, Statistics
  6. Anahtar Kelimeler: Kalım olasılığı, güvenirlik, sistem güvenirliği, ağ çizgesi, uç düğümler çifti güvenirliği, candaman, deprem, sismik tehlike analizi, Poisson modeli, yol birerleme metodu, dalgalanma ölçeği, mekansal korelasyon, Survival probability, reliability theory, system reliability, network, terminal pair reliability, lifelines, earthquake, seismic hazard analysis, Poisson model, path set enumeration method, scale of fluctuation, spatial correlation. IV
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İstatistik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 220
Özet
Öz SİSMİK TEHLİKE ALTINDAKİ CANDAMARI ŞEBEKELERİNİN GÜVENİRLİK DE?ERLENDİRMESİ İÇİN BİR OLASILIK MODELİ Selçuk, Ayşe Sevtap Doktora, İstatistik Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. M. Semih Yücemen Ocak 1996, 200 Sayfa Candaman şebekeleri olarak adlandırılan boru hattı, iletişim, dağıtım ve ulaşım şebekeleri, geniş coğrafi alanlara yayılmış enterkonekte sistemlerdir. Deprem tehlikesi altındaki bir candaman şebekesinin güvenirliğinin (kalım olasılığı) hesaplanması, bu tür sistemlerin hasar verici bir deprem esnasında ya da sonrasında işlevini yerine getirebilmelerinin önem taşıması nedeniyle gereklidir. Bu çalışmada, candaman şebekelerinin deprem güvenirliğini istatistiksel yöntemlerle tahmin etmek üzere kapsamlı bir model geliştirilmiştir.Candaman güvenirlik analizi, temel olarak, elemanlarındaki göçmeler karşısında candamanın göçmeye karşı göstereceği güvenirliğinin belirlenmesini içermektedir. Bir candaman şebekesi, elemanlarının dayanımının rassal ve mekanda bağımlı olduğu bir eşdeğer ağ çizelgesine dönüştürülmektedir. Candamannın maruz kalacağı deprem tehlikesi geçmiş deprem verilerine dayanılarak çıkartılan bir olasılık dağılımı ile değerlendirilmektedir. Sismik tehlikenin bulunmasında“klasik”sismik tehlike analiz modeli bazı değişiklikler yapılarak kullanılmıştır. Candaman güvenirliğinin hesaplanmasında, Yoo ve Deo (1988) tarafından önerilen bir algoritma benimsenmiştir. Bu algoritma büyük çaptaki ağ şebekelerinin güvenirliklerinin hesaplanmasında sorun yaratan bilgisayar hesap süresi ve hafıza gereksinimleri bakımından etkin olup, elemanlarının mekandaki uzunluklarını da göz önüne almaktadır. Sayısal hesaplamalar için LIFEPACK adı verilen bir yazılım paketi Fortran dilinde hazırlanmıştır. Önerilen yöntemin uygulanması ayrıntılı üç örnek çalışma ile gösterilmiştir. îlk örnek çalışmada, Boston şehrinin ana karayollarının güvenirliği hesaplanmıştır. Öteki iki çalışmada ise, Türkiye'de bulunan iki candaman şebekesinin güvenirlikleri değerlendirilmiştir. Bunlardan birisi doğal gaz iletim sistemi, diğeri ise bir su dağıtım şebekesidir. Bu üç örnek çalışmadaki candaman sistemlerinin sismik tehlike altındaki güvenirlikleri LIFEPACK yazılımı kullanılarak masa ustu bilgisayar ortamında hesaplanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A PROBABILISTIC MODEL FOR THE EVALUATION OF RELIABILITY OF LIFELINE NETWORKS UNDER SEISMIC HAZARD Selçuk, Ayşe Sevtap Ph.D., Department of Statistics Supervisor: Prof. Dr. M. Semih Yücemen January 1996, 200 Pages Lifelines are networks which extend spatially over large geographical regions, such as pipelines, transportation, communication and power transmission systems. The quantification of the reliability (survival probability) of a lifeline under seismic threat requires attention, since the proper functioning of these systems during or after a destructive earthquake is vital. In this study, a comprehensive probabilistic model for the assessment of the reliability of lifelines under earthquake loads is developed. inNetwork reliability analysis mainly deals with the evaluation of the performance of a network in terms of its ability to withstand the failure of its components. A lifeline is idealized as an equivalent network with the capacity of its elements being random and spatially correlated. The seismic hazard that the network is exposed to is described by a probability distribution derived by using the past earthquake occurrence data. The seismic hazard analysis is based on the“classical”seismic hazard analysis model with some modifications. For the evaluation of the network reliability, an efficient algorithm developed by Yoo and Deo (1988) is utilized. The algorithm eliminates the CPU time and memory capacity problems that are encountered in large networks and considers the lengths of components explicitly. The software package, called LIFEPACK, is coded to carry out the numerical computations. Three detailed case studies are presented to show the implementation of the proposed method. In the first case study, the seismic reliability of major highways of Boston is computed. The other two cases consider the seismic reliability of two lifelines located in Türkiye. One is a natural gas and the other is a water distribution system. Reliabilities of these three lifelines under seismic hazard are calculated by using LIFEPACK software under the PC environment.