Tüketici Hukukundan kaynaklanan uyuşmazlıkların Türk ve Rus hukukuna göre arabuluculukla çözülmesi
Resolving the disputes arising from consumer law according to Turkish and Russian law
- Tez No: 568227
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALPER UYUMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Dispute, Consumer Law, Alternative Dispute Resolution, Mediation, Resolution of Consumer Disputes
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 183
Özet
İnsan hayatının her aşamasında ve her alanında anlaşmazlıkların olması doğal ve kaçınılmazdır. Bazen bu anlaşmazlıklar büyüyerek ciddi çatışmalara dönüşebilmekte ve insanlar arasında uyuşmazlığın doğmasına neden olabilmektedir. Uzun süre çözümlenemeyen uyuşmazlıklar, taraflar için önemli maddi ve manevî kayıplara sebep olabilmektedir. Bu nedenle uyuşmazlığa düşen taraflar, uyuşmazlığın kısa bir sürede çözülmesini ve sorunlarının giderilmesini isterler. Yargılama prosedürünün, uzun sürmesi, masraflı olması, dava sürecinin kamuya açık olması gibi daha birçok olumsuz tarafı vardır. Buna karşın, alternatif uyuşmazlık çözüm yollarının, uyuşmazlıklara hızlı çözüm bulması, uyuşmazlıkları az masrafla çözmesi, sürecin gizli olması ve her iki tarafın da tatmin olacağı sonuçlara ulaşmalarına yardımcı olması gibi çok sayıda olumlu yanı mevcuttur. Bu nedenle, son yıllarda birçok ülke ve bu arada Türkiye de alternatif uyuşmazlık çözüm yollarına yönelmektedir. Alternatif uyuşmazlık çözüm yolları içinde en çok tercih edilen yöntem ise arabuluculuktur. Bu çalışmada, Türk ve Rus Hukukuna göre tüketici hukukundan kaynaklanan uyuşmazlıkların arabuluculukla çözülmesi incelenecektir. Türk ve Rus Hukukuna göre, tüketici uyuşmazlıklarının çözümünde benzerlikler, farklılıklar ve eksiklikler tespit edilmeye çalışılacak, her hukuk için de ideal hukuk önerilerinde bulunulacaktır. Türk Hukuk sisteminde, arabuluculuğun gelişmesi ve kullanım alanının genişletilmesi için yeni düzenlemeler ve önemli çalışmalar yapılmaktadır. Rus Hukuk sisteminde ise, arabuluculuk geniş uygulama alanı bulamamıştır. Bu nedenle, arabuluculuğun, Türk Hukuk sisteminde daha ileride olduğu ve Rus Hukukunun, Türk ve Avrupa Hukukları esas alınarak geliştirilmesi gerektiği ifade edilmelidir.
Özet (Çeviri)
It is natural and inevitable that there can be disagreements in every stage and every aspect of human life. Sometimes these disagreements can grow and turn into serious conflicts and cause disputes between people. Disputes that cannot be resolved for a long time can cause significant material and moral losses for both parties. Therefore, the parties that are in dispute want the dispute to be solved and resolved in a short time. The court procedure has many negative aspects, such as extended time, costly, and public prosecution. On the other side, there are many positive aspects of alternative dispute resolution, such as finding quick solutions to disputes, resolving disputes at a low cost, confidentiality of process and helping both parties to reach satisfactory results. Therefore, many countries in recent years, and meanwhile Turkey is also recourse to alternative dispute resolution. Mediation is the most preferred method of alternative dispute resolution. In this study, we will be examining Resolving The Disputes Arising From Consumer Law According To Turkish And Russian Law. According to Turkish and Russian Law, similarities, differences and deficiencies will be tried to be determined in the resovle of consumer disputes and ideal law proposals will be made for each law. In the Turkish legal system, new arrangements and important studies are being carried out for the development of mediation and expansion of the field of use. In the Russian legal system, mediation has not found wide application. Therefore, it should be stated that mediation is more advanced in the Turkish legal system and that Russian Law should be developed on the basis of Turkish and European Laws.