Respirometric study of BOD. Effects of metals
BOİ'nin respirometre ile çalışılması. Metallerin etkisi
- Tez No: 56828
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÜLKÜ YETİŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Ni(ü), Oksijen Tüketimi, Respirometre, Ni(II), Oxygen Uptake, Respirometer IV
- Yıl: 1996
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
öz BOİ'NIN RESPİROMETRE İLE ÇALIŞILMASI - METALLERİN ETKİSİ Lüle, Mine Yüksek Lisans, Çevre Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Ülkü Yetiş Ortak Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Celal F. Gökçay Ocak 1996, 109 sayfa Ni(H), substrat ve başlangıç biyokütle konsantrasyonlarının BOİ üzerine etkileri elektrolitik respirometre kullanılarak çalışılmıştır. Ni(II)'nin diğer parametrelere bağlı olarak etkisinin incelenmesi için farklı konsantrasyonlarda Ni(D) (2.5, 5.0, 10.0 ve 25.0 mg/1), substrat (325, 650, 1300 mg/1, KOİ olarak) ve başlangıç biyokütle konsantrasyonları (1, 10, 100 mg/1) ile sentetik bir atıksu hazırlanmıştır.Bu çalışmanın sonunda, maksimum spesifik üreme hızı 00 ve BOİ reaksiyon hız sabiti (k) hesaplanmış ve deney sonuçlan hem grafiksel hem de istatistiksel yöntemlerle analiz edilmiştir. İstatistiksel analiz metodları içinde deney dizaynı ve çoklu regresyon teknikleri kullanılmıştır. Nikel, substrat ve başlangıç biyokütle konsantrasyonlarına bağlı olarak maksimum oksijen tüketimi (BOİJ modellenmiştir. Buna ilaveten biyokütle/metal oranının oldukça etkili olduğu bulunmuş B/M oranına ve substrata bağlı bir başka model daha geliştirilmiştir. Sonuç olarak Ni(ü) etkisinin substrat ve başlangıç biyokütle konsantrasyonuna bağlı olduğu bulunmuştur. Bu etkinin düşük Ni(ü) konsantrasyonlarında stimule edici olduğu ve çalışılan yüksek Ni(II) konsantrasyonunda (25 mg/1) bu tür sistemlerde tam bir inhibisyona sebep olmadığı gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT RESPROMETRIC STUDY OF BOD - EFFECTS OF METALS Lüle, Mine M.S., Department of Environmental Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Ülkü Yetiş Co-Supervisor: Prof. Dr. Celal F. Gökçay January 1996, 109 pages Effects of Ni(II), substrate and initial biomass concentrations on biochemical oxygen demand (BOD) were studied by using an electrolytic respirometer. A synthetic wastewater with different concentrations of Ni(U) (2.S, 5.0, 10.0, 25.0 mg/1), substrate (325, 650, 1300 mg/1 as COD) and initial biomass (1, 10, 100 mg/1) was prepared to investigate the effect of Ni(H) related to other parameters. At the end of this study maximum specific growth rate 00 and reaction rate constant of BOD (k) were calculated. The results of experiments were analyzed by both graphical and statistical methods. In statistical analyses an experimental design iiiand multiple regression techniques were used. Depending on the nickel, substrate and initial biomass concentrations, maximum oxygen uptake (BODJ was modelled. In addition, the effects of biomass to metal ratio was found to be very significant that another model that depends on the substrate and B/M ratio was improved. As a conclusion it was found that the effect of Ni(H) depends on the substrate and initial biomass concentrations. This effect is stimulatory at low concentrations of Ni(II). And any complete inhibition is not observed at high studied concentration of Ni(D) which is 25.0 mg/1 in these systems.