Design and construction of a test set-up for the determination of performance characteristics of compact heat exchangers
Sıkıştırılmış (Kompakt) ısı değiştirgeçlerinin etkinlik özelliklerinin belirlenmesi için bir deney düzeneğinin tasarımı ve üretimi
- Tez No: 56827
- Danışmanlar: PROF. DR. RÜKNETTİN OSKAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Sıkıştırılmış ( kompakt) ısı değiştirgeci, ısı transferi katsayısı, sürtünme katsayısı, Compact heat exchanger, heat transfer coefficient, friction factor. IV
- Yıl: 1996
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Öz SIKIŞTIRILMIŞ (KOMPAKT) ISI DE?İŞTİRGEÇLERİNİN ETKİNLİK ÖZELLİKLERİNİN BELİRLENMESİ İÇİN BİR DENEY DÜZENE?İNİN TASARIMI VE ÜRETİMİ Güzel, Mithat Tolga Yüksek Lisans, Makina Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof.Dr.Rüknettin Oskay Ocak 1996, 82 sayfa Sıkıştırılmış (kompakt) ısı değiştirgeçleri, yüksek“yüzey alam yoğunluğu”na sahip özel tip ısı değiştirgeçleridir. Bu tip değiştirgeçler havacılık, soğutma, otomotiv sanayi, Mimlendirme vb. gibi ısı mühendisliği uygulamalarında kullanılırlar. Sıkıştırılmış bir ısı değiştirgeci, yapısı gereği, yüksek ısı transferi alam / hacim oram nedeniyle yüksek ısı transferi özelliklerine sahiptir, ancak diğer taraftan, azalan akış geçiş alanı nedeniyle de artan sürtünme kayıplarına sahiptir. Bu nedenle sıkıştırılmış ısı değiştirgeci tasarımında iki değişken birlikte göz önüne alınmalıdır: a) ısı transferi miktarı, b) ısı değiştirgeci boyunca oluşan sürtünme kaybı. Sıkıştırılmış ısı değiştirgeçlerinin etkinlikleri sahip oldukları etkinlik özellikleri ile belirlenir ( ısı transferi ve sürtünme kayıp özellikleri ). Sıkıştırılmış ısıdeğiştirgeçlerinin etkinlik özelliklerinin araştırılması amacıyla ASHRAE ve İngiliz Standartlarına uygun bir deney düzeneği tasarlandı ve üretildi. Deney düzeneği temel olarak, bir hava kanalı, bir test bölümü, hava üfleme fanı ve sıcak su sisteminden oluşturuldu. Hava debisi, fanın girişine yerleştirilmiş damper aracılığıyla kontrol edildi ve değiştirildi. Bu araştırma çalışmaları bünyesinde üç adet sıkıştırılmış ısı değiştirgeci de test edildi. Sonuçlar, ısı transferi karakteristikleri için Colburn sayısına ( jh ) karşı Reynolds sayısı ( Re ) ve sürtünme karakteristikleri için de sürtünme katsayısına ( fv ) karşı Reynolds sayısı ( Re ) olarak çizildi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DESIGN AND CONSTRUCTION OF A TEST SET-UP FOR THE DETERMINATION OF PERFORMANCE CHARACTERISTICS OF COMPACT HEAT EXCHANGERS Güzel, Mithat Tolga M. S., Department of Mechanical Engineering Supervisor : Prof.Dr.Rüknettin Oskay January 1996, 82 pages Compact heat exchangers are special types of heat exchangers with high“surface area densities”. They are utilized in specific thermal engineering applications such as aerospace, cryogenics, automotive industry, refrigeration, air-conditioning and the like. A compact heat exchanger by its nature has good heat transfer characteristics due to its high heat transfer area to volume ratio, on the other hand due to decreased flow passage areas they have increased factional losses. Hence in a compact heat exchanger design two parameters have to be taken into account: a) heat transfer rate, b) friction loss across the heat exchanger. The effectivenesses of compact heat exchangers are determined by their performance characteristics ( i.e. heat transfer and flow friction characteristics ): For inthe investigation of performance characteristics of compact heat exchangers, a test set-up was designed and constructed according to ASHRAE and British Standards. The set-up mainly consisted of an air duct, a test section, an air blowing fan and a hot water supply system. Air flow rate was controlled and varied by the damper assembled at the throat of the fan. The results were plotted in terms of Colburn factor ( jh ), vs. Reynolds number ( Re ) for heat transfer characteristics and friction factor ( f ) vs. Reynolds number ( Re ) for flow friction characteristics.