Kentsel çevrede estetik değerlendirmesi: Muratpaşa ilçesi örneği
Aesthetic assessment in urban environment: The case of Muratpaşa district
- Tez No: 568386
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT AKTEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
- Anahtar Kelimeler: Kent, Çevre, Estetik, Kentsel estetik, Antalya, Urban, Environment, Aesthetics, Urban aesthetics, Antalya
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 150
Özet
Geçmişten günümüze doğa içerisinde fiziksel çevreler, kentler oluşturulurken insanların tercihleri topoğrafik yapı, iklim özellikleri, erişim kolaylığı, doğal kaynaklar, doğa ve çevre ilişkisi gibi yer oluşturma ilkeleri etrafında temellenmektedir. Fiziksel öğelerin niteliklerinin yanı sıra taşıdıkları anlamları ve nasıl algılandıkları da oldukça önemlidir. Bu bağlamda çevrenin yalnızca insanın biyolojik gereksinmelerini karşılayan işlevsellik değil, aynı zamanda psikolojik, entelektüel gereksinmelerini de karşılayan estetik nitelikler de taşıması gerekmektedir. Bu çalışma ile estetik niteliği kazanmış kentlerin, kent bilincinin geliştiği daha huzurlu, daha sağlıklı kentsel yaşam alanları oluşturacağı hipotezinden yola çıkılmıştır. Kullanıcıları tarafından çevresel algı ve kent estetiğine yönelik görüşlerin araştırılması amacıyla, Antalya kentinde aktif olarak kullanılan Güllük Caddesi ve devamında yer alan Cumhuriyet Meydanı, Kapalı Yol mevkileri çalışma alanı olarak belirlenmiştir. Çıkan sonuçlarla, kentsel çevre algısı ve estetiğinin yönelik düzenlemeler ve önlemler alınarak kentin çağdaş yaşamın gereklilikleri ile birlikte uyumu sağlanarak yaşanabilir alanlar olarak gelecek kuşaklara aktarılmasına katkı sağlanacaktır.
Özet (Çeviri)
From the past to the present, while physical environments and cities in the nature are being established, people's preferences have been based on the principals of constructing sites such as topographic structure, climate characteristics, ease of access, natural resources, and nature and environment relations. In addition to the features of physical elements, the meaning they have and how they are perceived are also very important. In this context, the environment must bear not only the functionality that meets the human biological needs, but also the aesthetic qualities that meet the psychological and intellectual needs. With this study, the hypothesis that the cities, which have gained the aesthetic quality, will create more peaceful and healthy urban living areas where city consciousness develops has been proposed. In order to investigate the viewpoints about environmental perception and urban aesthetics by its users, Güllük street which is actively used in the city of Antalya and the Cumhuriyet square located in the following section have been determined as the study area of the Kapalı yol positions. With the results obtained, arrangements and measures for urban environment perception and aesthetics will be ensured and the city will be harmonized with the requirements of contemporary life and contribute to its transfer to future generations as habitable areas.