Türkiye'nin 2007-2017 dönemi dış borcunun ekonomik büyüme ve enflasyon üzerindeki etkileri
An investigation regarding the effect of Turkey's 2007-2017 extermal debt on economic growth and inflation
- Tez No: 568538
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ŞAHİN ÇETİNKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Dış Borç, Ekonomik Büyüme, Enflasyon
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uşak Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Gelir ve tasarruf düzeyi yetersiz olan gelişmekte olan ülkeler ekonomik kalkınmalarını sağlamak için dış borçlanmaya başvurmaktadırlar. Ekonomik büyüme gelişmekte olan ülkelerde, yurtiçi tasarrufların yatırım seviyesinin ulaşamaması, bilgi ve teknolojideki yetersizlik, ödemeler dengesi açığı gibi nedenlerden dolayı istenen seviyede gerçekleşememekte ve kalkınmanın finansmanı için sık sık dış borçlanmaya gidilmektedir. Yatırımların finansmanı için gerek duyulan milli tasarrufların yetersiz olması yabancı kaynak kullanımını mecburen ortaya çıkarmaktadır. Literatürde büyüme ve dış borçlanma arasındaki ilişkiyi açıklamaya yönelik farklı yaklaşımlar mevcuttur. Literatürdeki bu yaklaşımlara göre ekonomik büyüme ve dış borçlanma arasında genellikle negatif yönlü ilişkinin olduğu tespit edilmiştir. Elde edilen dış borçlar aktif olarak değerlendirildiklerinde yatırımları, büyümeyi ve kalkınmayı hız vermektedirler. Ancak sağlanan dış borçların üretken ve verim sağlayan bölümlerde kullanılmaması, ödenmesi gereken oranın ulusal gelir artışından fazla olmasından dolayı borç alınması gibi nedenler dış borç yükünü çoğaltarak ülkenin refah düzeyini azaltmaktadır. Türkiye'de 1980 yılından bu yana dış ticarette serbestleşme ve ekonominin dışa açık olması dış ekonomik ilişkilerde uygulanmaktadır. 24 Ocak 1980 yılında kararla Türkiye'nin dış borçlanmasında ithal ikamesi terk edilerek yerine dışa dönük sanayileşme politikası getirilerek yapısal değişim yaşanmıştır. iv Bu çalışmada Türkiye'de dış borçlanmanın tarihsel süreci incelenmiş ve dış borç, ekonomik büyüme ve enflasyon ilişkisi Türkiye ekonomisi verileri ile irdelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Developing countries with inadequate levels of income and savings resort to external borrowing to ensure their economic development. Economic growth cannot be achieved at the desired level due to reasons such as the inability of the domestic savings to reach the level of investment, the insufficiency of information and technology, the balance of payments balance, and the external borrowing for the financing of the development. The insufficiency of the national savings required for the financing of the investments necessitates the use of foreign resources. There are different approaches in the literatüre that explain the relationship between growth and external debt. According to these approaches in the literature, it is determined that there is generally a negative relationship between economic growth and external borrowing. When the external debts obtained are evaluated actively, they accelerate investments, growth and development. However, due to the fact that the external debts are not used in productive and productive departments and the rate to be paid is higher than the increase in national income, the reasons such as borrowing increase the external debt burden and decrease the welfare level of the country. Openness to the outside of the liberalization of foreign trade and economy in Turkey since 1980, are applied in external economic relations. January 24, 1980 decision in vi abandoned import substitution has experienced structural changes in Turkey's foreign debt brought industrialization policy, rather than the extrovert. This study examines the historical process in Turkey's external debt, economic growth and inflation in Turkey was discussed in the private economy. Key Words : Extermal Debt, Economıc Growth, Inflation