Karakoyunlular ve İskender Mirza'nın siyasi hayatı
The political life of Karakoyunlu state and Alexander Mirza
- Tez No: 568678
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET TOKSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: İskender Mirza, Karakoyunlular, Türklük, Doğu Anadolu, Azerbaycan, Alexander Mirza, Karakoyunlus, East Anatolia, Turkishness, Azerbaijan
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Karakoyunlular, Türk tarihinde gerektiği kadar önem verilmeyen bir devlettir. XIV.yy'da Doğu Anadolu'da kurulan Karakoyunlular, bölgenin Türkleşmesine de katkı sağlamıştır. Kurulduğu coğrafya itibarı ile Akkoyunlu, Osmanlı ve Timur devletleri ile sürekli sıkıntılar yaşamıştır. Osmanlılar ile dostane ilişkiler içinde olan Karakoyunlular özellikle Akkoyunlular ve Timurlular ile tahribatı yüksek olan savaşlar yapmışlardır. Karakoyunlularda Bayram Hoca, Kara Mehmet ve Kara Yusuf dönemleri devletin kuruluş süreci olmakla beraber İskender Mirza devleti siyasi ve askeri açıdan daha da ileri bir seviyeye götürmüştür. İskender Mirza, 19 yıllık saltanatı sürecinde pek çok savaş yapmış ve bu savaşlarda cesurca mücadele etmiştir. İskender Mirza diğer devletlere nazaran ordusunun sayıca az olmasına rağmen savaş alanından hiçbir şekilde kaçmamış ve rakiplerine de büyük darbeler vurmuştur. Timur döneminde Azerbaycan ve Doğu Anadolu'da pasif bir siyaset izleyen Karakoyunlular, Timur'un ölümünden sonra Şahruh'a kafa tutar hale gelmiştir. Şahruh, Kara Yusuf ile savaşacak iken Kara Yusuf'un ölüm haberini almıştır. Karakoyunlular, liderlerinin ölümü üzerine başsız kalınca devreye İskender Mirza girmiştir. Orduyu toparlayan İskender Mirza rakiplerine kolay kolay boyun eğmeyeceğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Karakoyunlu state is a state which is not given as much importance in Turkish history. Founded in the Eastern Anatoli in the XIV century, Karakoyunlu contributed to the Turkification of the region. Akkoyunlu,Ottomans and Timur states have experienced constant troubles in terms of their geography.The Karakoyunlu, who had friendly relations with the Ottomans, waged waes with the Akkoyunlu and Timurids. Although the periods of Bayram Hoca, Kara Mehmet and Kara Yusuf in Karakoyunlu were the foundation of the state, Alexander Mirza took the state to a further political and military level. Alexander Mirza fought many battles during his reign of 19 years and fought bravely in these battles. Alexander Mirza did not flee from the battlefield in any way, although his army was small in comparison to other states, and he hit hard to his rivals. During the time of Timur, the Karakoyunlu who pursued a passive policy in Azerbaijan and Eastern Anatolia became defiant to Shahruh after Timur's death. While Sahruh was going to fight Kara Yusuf, he received news of the death of Kara Yusuf. After the death of the leader of the Karakoyunlu, Alexander Mirza came into play. Recovering the army, Alexander Mirza showed that he would not easly bow to his opponents.