A Matching algorithm based linear features
Doğrusal özniteliklere dayalı bir eşleme algoritması
  1. Tez No: 56870
  2. Yazar: MEHMET UĞUR YILMAZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. VOLKAN ATALAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: havadan çekilmiş görüntüler, doğru bulma, yön normalleştir me, gevşetme yaklaşımı, öznitelik eşleme iv, aerial images, line finding, orientation normalization, relaxation ap proach, feature matching m
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
oz DO?RUSAL OZNITELIKLERE DAYALI BİR EŞLEME ALGORİTMASI Yılmaz, Mehmet Uğur Yüksek Lisans, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Volkan Atalay Eylül 1996, 49 sayfa Eşleştirme işlemi, stereo görme ve zamanla değişen görüntülerin analizi gibi birçok yapay görme probleminin temel aşamasıdır. Eşleştirme işlemi için kullanılan yaklaşımlardan biri, görüntülerden çıkarılan özniteliklerin eşlenmesidir. Burada, öncelikle insan yapımı nesnelerin havadan çekilmiş görüntüleriyle ilgili problem lerde kullanılması hedeflenen, bir öznitelik eşleme algoritması sunulmaktadır. Algoritmada doğrusal öznitelikler ve onların sadece geometrik özellikleri kul lanılmaktadır. Algoritma üç kısımdan oluşmaktadır: ilk önce, görüntülerden öznitelikler ayrıştırılır, sonra bu öznitelik kümeleri, yönleri itibariyle normalleş- tirilir ve son olarak, geometrik kısıtlar kullanılarak olası eşler bulunur ve bir gevşetme yaklaşımıyla, yerel ve genel bilgiler kullanılıp hatalı eşler atılarak, en uygun eşler bulunur. Algoritmanın, yapay ve gerçek görüntüler üstüne uygu lanmış, deney sonuçlan da verilmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A MATCHING ALGORITHM BASED ON LINEAR FEATURES Yılmaz, Mehmet Uğur MSc, Department of Computer Engineering Supervisor: Asst. Prof. Dr. Volkan Atalay September 1996, 49 pages Correspondence process, is a basic step in the solution of many computer vi sion problems, such as stereo vision and analysis of time varying images. One approach used for correspondence process is feature matching, where features extracted from the images to be corresponded, are matched. Here, a feature matching algorithm is presented which is primarily aimed for problems related to the analysis of aerial images of man-made sites. Linear features and only their geometric attributes are used in the algorithm. Algorithm is divided into three phases: initially, features are extracted from the images, next the sets of fea tures are normalized according to their orientation, and lastly, possible matches are found using geometric constraints and by a relaxation approach, optimum matches are found by pruning invalid candidates using local and global informa tion. Experimental results of the algorithm on sythetic and real images are also presented.