Thermal performance optimization of passive solar building components in five cities having different climatic characteristics of Türkiye
Türkiye'nin iklim koşulları farklı beş ilinde pasif güneş ısıtmalı bina elemanlarının ısısal performans açısından optimizasyonu
  1. Tez No: 56869
  2. Yazar: MELİKA NUR İNANICI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NUR DEMİRBİLEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Isısal Performans, Opfimizasyon, Güney Pencere Boyutu, Bina En/Boy Oranı, Yalıtım, Gölgeleme Katsayısı VI, Thermal Performance, Optimization, South Window Size, Building Aspect Ratio, Insulation, Shading Coefficient. IV
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 156
Özet
oz TÜRKİYE'NİN İKLİM KOŞULLARI FARKLI BEŞ İLİNDE PASİF GÜNEŞ ISITMALI BİNA ELEMANLARININ ISISAL PERFORMANS AÇISINDAN OPTİMİZASYONU İnama, Mehlika Nur Yapı Bilgisi Yüksek Lisans, Mimarlık Bölümü Tez Yöneticisi: Y. Doç. Dr. Nur Demirbilek Ocak 1 996, 1 37 sayfa Bu tezin amacı, Türkiye'nin beş ilindeki (Ankara, Antalya, Diyarbakır, Erzurum ve izmir] konutlar için ısısal performans açısından geçerli olan optimum bina en/boy oranlarını ve güney pencere alanlarını saptamaktır. Mimarlara tasarım sürecinde yardımcı olacağı düşünelen bu optimum değerler bir parametrik çalışmanın sonucunda elde edilmiştir. Test binası olarak 4 tane özdeş 1 00 m^ büyüklüğünde dairesi olan üç katlı bir apartman binasının orta katı seçilmiştir. Çalışmada, 6 ayrı bina en/boy oranları ve 8 ayrı güney pencere alanlarının test binasındaki ısısal performansa katkıları SUNCODE-PC isimli bilgisayar programı yardımıyla incelenmiştir. Sonuçlar yıllık toplam enerji tüketimi yönünden değerlendirilmiş ve binalar en/boy oranları ve güney pencere açıklıkları açısından boyutlandırılmıştır. Çalışmanın ileri safhalarında, yalıtım malzemesinin kalınlığının artırılması ve cam yüzeylerin gölgeleme katsayılarının değiştirilmesinin yıllık toplam enerji tüketimine etkileraraştırılmıştır. İncelenen şehirler için bulunan optimum değerler ve toplam enerji tüketimleri birbirleri ile karşılaştırmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THERMAL PERFORMANCE OPTIMIZATION OF PASSIVE SOLAR BUILDING COMPONENTS IN FIVE CITIES HAVING DIFFERENT CLIMATIC CHARACTERISTICS OF TÜRKİYE inanıcı, Mehlika Nur M.S., in Building Science, Architecture Supervisor : Assf.Prof.Dr. Nur Demirbilek January 1996, 1 37 pages The aim of the thesis is to establish optimum building aspect ratios and south window sizes of residential buildings from thermal performance point of view in five different cities of Türkiye: Ankara, Antalya, Diyarbakır, Erzurum, and izmir. The optimum values which are thought to help the architect in the design stage, are driven from a parametric study. The intermediate floor of a three storeyed apartment with 4 identical zones, each having a 100 m^ floor area, is chosen as a basic building model. The effects of 6 different building aspect ratios and the effects of 8 different south window sizes for each building aspect ratio are analyzed by the help of a computer based thermal analysis program called SUNCODE-PC. The results of the simulation runs are evaluated in terms of annual total energy consumption and optimum building aspect ratios and south window sizes are driven for each city. Further study is carried on bychanging insulation thickness and shading coefficient of glazing to observe their improvement effect on annual total energy consumption. Comparison of the optimum values and the total energy consumption rates is done among the analyzed cities.