Alzheimer hastalığında rolü olduğu düşünülen aday gen(ler)in fonksiyonel analizi
Functional analysis of genes may involved in alzheimer disease
- Tez No: 568723
- Danışmanlar: PROF. DR. NİHAN ÜNALTUNA, ÖĞR. GÖR. ZEYNEP GAMZE GÜVEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Genetik, Genetics
- Anahtar Kelimeler: ferroptoz, erastin, ferrostatin-1, Alzheimer hastalığı, hücre ölümü, ferroptosis, erastin, ferrostatin-1, Alzheimer's Disease, cell death
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Genetik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Ferroptoz yeni keşfedilen ve lipid peroksitleriyle tetiklenen demire bağımlı bir hücre ölümü şeklidir. Ferroptozun düzenlenmesi için birçok yolak ve ilgili gen tanımlanmıştır. Bu genlerden bazıları çeşitli hastalık patogenezleriyle ilişkilendirilmiştir. Alzheimer hastalığı (AH) son yıllarda dünyada prevelansı büyük oranda artan, demansla kendini gösteren nörodejeneratif bir hastalıktır. AH patogenezinde görülen hücre ölümlerinin mekanizması tam olarak çözülememiştir. Bu çalışmada HEPG2 hücre hattında ferroptoz indükleyicisi olan erastin ve inhibitörü olan ferrostatin-1 ile yapay ferroptoz ortamı oluşturulmuştur. Ferroptozun doğrulanması için hemositometre ile hücre sayımı ve akım sitometri deneyleri yapılmıştır. Hücre kültüründe ferroptozun başarılı bir şekilde oluşturulmasından sonra ferroptozla ilişkili olduğu bilinen GPX4, SLC7A11, ACSL4 ve HMOX-1 genlerinin yanısıra AH ile ilgili BNIP3L, TM2D1, RAD21 genlerinin HEPG2 hücre hattında nasıl etkilendiği kantitatif GZ-PZR (qPZR) ile incelenmiştir. Aynı zamanda ferroptoz ile ilişkili genlerin (GPX4 ve SLC7A11) anlatım düzeylerindeki değişimler 25 Alzheimer hastası ve 21 kontrolde kantitatif GZ-PZR ile değerlendirilmiştir. Bu kapsamda hücre kültüründen elde edilen örneklerle yapılan qPZR sonuçlarına göre erastin eklenen koşulda negatif koşula göre göre RAD21 ve GPX4 gen ifadelerinde azalma görülürken SLC7A11, BNIP3L ve HMOX-1 gen ifadelerinde artış görülmüştür. Ancak erastin ve ferrostatin-1'in birlikte eklendiği koşulda ilgili gen ifadelerinin etkilenmediği gözlenmiştir. Ferroptozla ilişkili genlerin hasta gruplarında yapılan qRZR sonucunda ise anlamlı bir değişim olmadığı belirlenmiştir. Sonuç olarak, in vitro deney şartlarında erastin ve ferrostatin-1 ile hücre kültüründe başarılı bir şekilde ferroptoz oluşturulmuştur. Ancak ilgili gen ifadelerinde anlamlı bir değişim gözlenmemiştir.
Özet (Çeviri)
Ferroptosis is a newly discovered form of iron-dependent death triggered by lipid peroxides. Many pathways and related genes have been identified for regulating ferroptosis. Some of these genes have been associated with various disease pathogenesis. Alzheimer's disease (AD) is a neurodegenerative disease characterized by dementia and its prevalence has increased in recent years. The mechanism of cell death in AD pathogenesis is not fully understood. In this study, artificial ferroptosis was created with the ferroptosis inducer erastin and its inhibitor ferrostatin-1 in HEPG2 cell line. Cell counts using hemocytometer and flow cytometry experiments were performed to confirm ferroptosis. After optimization of cell culture, the effect of genes (BNIP3L, TM2D1 and RAD21) thought to be associated with AD in the HEPG2 cell line was examined by quantitative RT-PCR (qPCR). At the same time, changes in expression levels of ferroptosis-related genes (GPX4 and SLC7A11) were evaluated by quantitative RT-PCR in 25 Alzheimer's patients and 21 controls. In this context, qRCR results from cell culture showed that the changes in gene expression of interest were either in the same direction only under erastin and in conditions where erastin and ferrostatin were added at the same time. It was determined that there was no significant change in qRZR results of the related ferroptosis genes in patient groups. As a result, ferroptosis was successfully induced in cell culture with erastin and ferrostatin-1. However, no significant change was observed in related gene expression.