Implementation of enhanced network file system
Geliştirilmiş ağ dosya yazılımı
- Tez No: 56888
- Danışmanlar: DR. ATTİLA ÖZYİĞİT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Dağıtık Dosya Sistemleri, Ağ Dosya Sistemleri, Unix Ağ Sistemleri, Geliştirilmiş Veri İfadeleri, Uzaktan Yordam Çağırma, UDP. İV, Distributed File Systems, Network File System, Unix Networking, External Data Representation, Remote Procedure Call, UDP. III
- Yıl: 1996
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
ÖZ GELİŞTİRİLMİŞ A? DOSYA SİSTEMİ Özel, Melda Yüksek Lisans, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Öğr. Gör. Dr. Attila Özgit Ocak 1996, 97 sayfa Birbirine zayıf bağlarla bağlı makinelerin oluşturduğu sistemlere dağıtık sistemler denir. Dağıtık Dosya Sistemleri, dağıtık sistemlerdeki veri ve kaydetme kaynaklarının yani dosya sistemlerinin kullanıcılar tarafından paylaşımını sağlar. Dağıtık dosya sistemlerinin programlanması iki farklı yaklaşımla gerçekleştirilebilir. Pek çok dağıtık dosya sistemi vardır. Sun Microsystems tarafından yazılan Ağ Dosya Sistemi (NFS) bunlar içinde en yaygın olanlarındandır ve donanımsal olarak çeşitlilik gösteren sistemlerde kullanılır. Bu çalışmada, Ağ Dosya Sistemlerinin bazı problemlerine çözüm getirildiği ve dağıtık halde bulunan NFS sunucuları (server) ve istemcileri (client) için daha iyi kontrol mekanizmalarının tasarlandığı Geliştirilmiş Ağ Dosya Sistemi yazılımı geliştirilmiştir. Bu yazılım, dağıtık NFS sunucuları (server) için tek noktadan kontrol olanağı, NFS istemcileri (client) için de tek bir ad alanı sağlar. Aynı zamanda NFS sunucuları ve istemcileri için istatistiksel veri toplama mekanizması da eklenmiştir. Kullanılan 'kota' ve 'kullanım hesaplanması' dizgeleri arasındaki entegrasyonla da her bir istemcinin ağ kullanım kontrolü sağlanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT IMPLEMENTATION OF ENHANCED NETWORK FILE SYSTEM Özel, Melda M.S., Department of Computer Engineering Supervisor: Inst. Dr. Attila Özgit January 1996, 97 pages A distributed system is a collection of loosely coupled machines interconnected by a communication network. Distributed File Systems (DFS) allow users to share data and storage resources (file systems) of computers in a distributed system. There are mainly two different approaches to implement a DFS, and many DFS implementations are available. Sun Microsystem's Network File System (NFS) is one of these implementations and widely used in many heterogeneous systems. This thesis implements a new enhanced NFS server (ENFS) which solves some of the problems of existing NFS implementations and gives more control over distributed NFS servers and clients. ENFS provides a single point of control over distributed NFS servers and a unified name space to the NFS clients. A statistical data retrieval mechanism is also added to collect data on information exchange among NFS clients and mounted NFS servers. Integration to the existing accounting and quota system is also provided to control network usage of each client machine.