Beşinci ve altıncı genişleme dalgası ülkelerinin Avrupa Birliğine ekonomik entegrasyonu ve Yunanistan sorunsalı
The economic integration of the fifth and sixth enlargement wave countries to the European Union and the Greece issue
  1. Tez No: 568888
  2. Yazar: KEMAL KÜRŞAD ÜNLÜ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MERVE SEREN YEŞİLTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Uluslararası İlişkiler, Economics, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Avrupa Birliği, Entegrasyon, Ekonomik Entegrasyon, Genişleme, European Union, Integration, Economic Integration, Enlargement
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Ülkelerin aralarında devam ettirdikleri ticareti ve diğer ekonomik bağları serbestleştirmek ve geliştirmek amacıyla yaptıkları ekonomik entegrasyonların son yüzyılda özellikle öne çıkan bir yaklaşım olduğu görülmektedir. Bu bağlamda, günümüzde farklı bölgelerde bölgesel ekonomik entegrasyonların oluşturulduğu görülmektedir. Bunların en başında da şüphesiz Avrupa Birliği (AB) gelmektedir. Dünya siyasi ve ekonomik tarihinin şu ana kadar gördüğü en ileri bütünleşme seviyesini yakalayan ve bunu devam ettiren tek organizasyon AB'dir. AB, günümüz itibarıyla yirmisekiz üye ülke ve müzakeresi süren beş aday üye ülke (Arnavutluk, Karadağ, Makedonya, Sırbistan ve Türkiye) ile kompleks ve derinleşmiş bir uluslar üstü organizasyon şeklini almıştır. Bu tezde, 2004, 2007 ve 2013 yıllarında tam üyelik kazanan Beşinci ve Altıncı Genişleme Dalgası Ülkeleri'nin, Birliğe ekonomik entegrasyon süreci ayrıntılı şekilde analiz edilmiştir. Öte yandan çalışmada, bilhassa tam üyeliğini söz konusu genişleme dalgası ülkelerinden çok daha önce tamamlamasına rağmen, hâlen ekonomik entegrasyonunu tatmin edici seviyede gerçekleştirememiş olan Yunanistan'ın durumu geniş kapsamda incelenmiştir. Nitekim AB'nin ekonomik entegrasyon modeli ve bu çerçevede seçilmiş ülkelerin adaptasyon süreçleri mukayese edildiğinde, Maastrich Kriterleri'nin kritik bir işlev üstlendiği tespit edilmiştir. Bu minvalde, Maastricht Kriterleri'ne uygun bir ekonomiyle Euro Bölgesi'ne kabul edilen Beşinci ve Altıncı Genişleme Dalgası Ülkeleri'nin, ekonomik olarak Yunanistan'dan oldukça küçük, buna mukabil Yunanistan'dan daha istikrarlı bir ekonomiye kavuştukları tespit edilmiştir. Yunanistan'ın ise bahse konu Kriterlere uyum sağlamadan üyeliğe kabul edilmesinin sorunlara neden olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
During the last century, there has been a prominent focus on economic integrations that countries have implemented in order to liberalize and develop trade and other economic connections among regional countries. In this context, the formation of regional economic integrations within different regions is seen today. The European Union (EU) is undoubtedly the leading positions of these. The European Union is the only organization that has achieved and maintained the most advanced level of integration the world has ever seen in political and economic history. The European Union has become a complex and deepened supranational organization with 28 member countries and 5 candidate countries (Albania, Montenegro, Macedonia, Serbia and Turkey) which are in the negotiation with. In this thesis, the economic integration process of the Fifth and Sixth Enlargement Countries, which gained full membership in 2004, 2007 and 2013, has been analyzed in detail. In particular, the situation of Greece, which has failed to achieve its economic integration to a satisfactory level even though it has gained a full membership much earlier than the other enlargement countries, has been thoroughly examined. As a result of the study, the comparison of the adaptation process of selected countries and the EU's economic integration model showed that Maastricht Criteria have a critical function in the context of economic integration. The Fifth and Sixth Enlargement Countries, which were accepted to the Euro Zone with an economy in line with the Maastricht Criteria, were found to achieve a more stable economy than Greece, despite being economically smaller than Greece. It has been found that the accession of Greece to membership without complying with the mentioned criteria has caused problems.