Endemik Lathyrus undulatus Boiss. (Fabaceae) türü üzerinde morfolojik, anatomik, palinolojik ve karyolojik araştırmalar
Mophological, anatomical, palynological and caryological investigations on endemic Lathyrus undulatus Boiss. (Fabaceae)
  1. Tez No: 568925
  2. Yazar: EMEKCAN HEKİMOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZER YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Botanik, Biology, Botany
  6. Anahtar Kelimeler: Lathyrus undulatus, Fabaceae, Sistematik, Morfoloji, Mikromorfoloji, Anatomi, Palinoloji, Karyoloji, Lathyrus undulatus, Fabaceae, Systematic, Morphology, Micromorphology, Anatomy, Palynology, Caryology
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
Bu çalışmada, Türkiye'nin kuzeybatısında yayılışı olan endemik Lathyrus undulatus Boiss. türünün morfolojik, anatomik, palinolojik, ve karyolojik açılardan incelemesi yapılmıştır. Araştırmada kullanılan L. undulatus türüne ait materyaller 2016 ve 2018 yılının Mayıs Haziran aylarında İstanbul ve Bursa illerinde yapılan arazi çalışmalarında toplanmıştır. Arazi çalışmalarına ek olarak, herbaryum örneklerinden de faydalanılmıştır. L. undulatus türü morfolojik açıdan incelenerek betimi yapılmıştır. Mikromorfolojik özellikleri taramalı elektron mikroskobu (SEM) aracılığı ile incelenerek fotoğraflanmıştır. Gövde, petiyol ve yaprak kısımlarının anatomik özellikleri ışık mikroskobu aracılığı ile incelenmiş ve fotoğraflanmıştır. Palinolojik inceleme sonucu polenlerinin 3-zonokolporat, subprolate, ornamentasyonunsa retikülat olduğunu belirlenmiştir. Yapılan kromozom sayımlarında metafaz kromozomları 2n=14 olarak tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, morphological, anatomical, palynological and caryological characteristics of endemic Lathyrus undulatus Boiss. which have spread in Turkey's northwestern is analyzed. The materials used in this study from the L. undulatus species are collected in May-June of 2016 and 2018 from İstanbul and Bursa provinces. In addition to this, also herbarium samples are used. L. undulatus species were examined morphologically and described. Micromorphological properties were examined and photographed by scanning electron microscopy (SEM). The anatomical features of the stem, petiole and leaf parts were examined and photographed by light microscopy. Palynological examination result that pollens was 3-zonocholporate, subprolate and ornamentation was defined as reticulate. Metaphase chromosomes were determined as 2n = 14 in chromosome counts.