Türk inşaat sektöründe prefabrike yapıların tasarım, üretim ve yapım süreçlerini etkileyen kriterlerin belirlenmesi
Determination of criteria affecting design, production and construction process of prefabricated buildings in Turkish construction sector
- Tez No: 568931
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLDEN AYALP
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Prefabrikasyon, Prefabrike yapı sistemi, Proje ve yapım yönetimi, Türkiye, Prefabrication, prefabricated building system, project and construction management, Turkey
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hasan Kalyoncu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 206
Özet
Bu çalışmada, Türkiye'de prefabrik yapı sistemlerinin tarihçesi ve kullanımını etkileyen kriterleri tespit edilmiştir. Prefabrike yapı sistemlerinin Türkiye'de yaygın olarak kullanılmamasının nedenlerini araştırmak amacıyla tasarım yapan mimarlara, prefabrik eleman üretimi yapan firmalardaki teknik elemanlara ve yüklenici firmalara anket çalışması yapılmıştır. Anketler katılımcılara yüz yüze görüşme ve elektronik posta yoluyla ulaştırılıp yapılmıştır. Yapılan anketler sonucu katılımcılardan elde edilen verilere“SPSS 22.0 for Windows”ve“Microsoft Office Excel 2010”programları kullanılarak çeşitli istatistiksel analizler yapılmıştır. Çalışmanın sonucunda her üç katılımcı grubu için tasarım, üretim ve yapım süreçlerini etkileyen kriterlerin farklı olduğu ve katılımcı grupların önem gösterdikleri kriterlerin de her bir süreçte değişkenlik gösterdiği sonucuna ulaşılmıştır. Ulaşılan sonuçlar süreçlere ayrılarak belirtilmiştir. Prefabrike yapı sistemlerinin yaygın olarak kullanılması amacıyla öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, the criteria influencing the history and use of prefabricated building systems in Turkey have been identified. Prefabricated building systems to investigate the cause of the architects who design widely used in Turkey, the firms producing prefabricated elements to the technical staff and contractor survey was conducted. The questionnaires were delivered to the participants via face-to-face interviews and e-mail. The data obtained from the participants as a result of the questionnaires were analyzed by using SPSS 22.0 for Windows and Microsoft Office Excel 2010 programs. As a result of the study, it was concluded that the criteria affecting the design, production and construction processes were different for each of the three groups of participants and that the criteria that the groups of participants showed importance varied in each process. The results are divided into processes. Suggestions have been made for the widespread use of prefabricated building systems.