Development of an integrated catchment management plan for lower Seyhan River basin
Aşağı Seyhan Nehri havzası için çevre yönetim planı geliştirilmesi
  1. Tez No: 56907
  2. Yazar: ELİF EKEMEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. COŞKUN YURTERİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Su Kalitesi Yönetimi, Optimizasyon Modeli, Ortak Arıtım Tesisleri VI
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 180
Özet
öz AŞA?I SEYHAN NEHRİ HAVZASI İÇİN ÇEVRE YÖNETİM PLANI GELİŞTİRİLMESİ Ekemen, Elif Yüksek Lisans, Çevre Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof.Dr. Coşkun Yurteri Ortak Tez Yöneticisi: Prof.Dr. Selçuk Soyupak Eylül 1996, 170 Sayfa Bu çalışmada, Aşağı Seyhan havzası yönetim planı araştırmaları kapsamında, su kalitesi yönetimi sistemleri geliştirilmiş ve söz konusu sistemler ekonomik ve çevresel gerekler doğrultusunda karşılaştmlmıştır. Bunun yanı sıra, arıtma tesisi maliyetlerinin karşılanması amacıyla, kullanıcı katkı paylarının uygulanması gösterilmiştir. Son aşama olarak, endüstriyel tesisler için optimum maliyete sahip atıksu yönetim metodunun belirlenmesi amacıyla, bir optimizasyon modeli geliştirilmiştir. Bu model aynı zamanda, Türkiye'deki su kalitesine yönelik yönetmelikteki eksikliklerin değerlendirilmesi için kullanılmıştır. Bu çalışmanın sonuçlan doğrultusunda, endüstriyel tesislerin gerekli kirlilik önleyici yöntemleri kullanmasını sağlamak için Türk su kalitesi kontrol yönetmeliğinde revizyonlar yapılması gerektiği görülmüştür. Buna ek olarak, su kalitesine yönelikstratejilerin, ekonomik etkinlik, çevresel gerekler ve idari uygunluk faktörleri göz önüne alınarak geliştirilmesi sonucu elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DEVELOPMENT OF AN INTEGRATED CATCHMENT MANAGEMENT PLAN FOR LOWER SEYHAN RIVER BASIN Ekemen, Elif M.S., Environmental Engineering Department Supervisor: Prof.Dr. Coşkun Yurteri Co-Supervisor: Prof.Dr. Selçuk Soyupak September 1996, 170 Pages In this study, as a part of catchment management plan of Lower Seyhan river basin, alternative water quality management systems are developed and compared with respect to economic and environmental considerations. Furthermore, application of user charging systems are demonstrated as a tool for the finance of wastewater treatment plants. As the final stage, an optimization model is developed for obtaining cost-optimum wastewater management method for industrial establishments. The model is also utilized to indicate the deficiencies in Turkish regulations pertaining to the water pollution control. The results of the research revealed that, Turkish water pollution control regulation has to be revised for inducing industry to implement adequate pollution control measures. Moreover, it is concluded that water quality management strategies should be derived mwith adequate consideration of economic efficiency, as well as environmental concerns and administrative convenience. KeyWords: Water Quality Management, Optimization Modeling, Combined Treatment Facilities IV