TBMM İçel milletvekilleri ve faaliyetleri (1961–1970)
İçel political activities (1961-1970)
- Tez No: 569139
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET BİÇİCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Tarih, Türk İnkılap Tarihi, Political Science, History, History of Turkish Revolution
- Anahtar Kelimeler: Parlamenter Sistem, TBMM, İçel Millettekileri, Siyasi Partiler, 1961-1970 dönemi, Parliamenty System, TBMM( Turkish Grand National Assembly), İçel Deputies, Political Parties, 1961 – 1970 period
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
Bu çalışmanın konusu TBMM İçel Milletvekilleri ve Siyasi Faaliyetleri 1961-1970 olarak belirlenmiştir. Konuya girmeden önce ülkede yaşanan siyasal süreç kısaca izah edilmiştir. Milletin egemenliği diyebileceğimiz Cumhuriyet'in ilanı ile beraber Türk milletinin kendi kendini yönetme dönemi başlamıştır. Bu yönetme döneminin nasıl oluşturulduğuna ve geçirdiği evrelere kısaca değinilmiştir. Cumhuriyet rejiminin olmazsa olmazları olan parlamento, siyasal parti(ler), seçim sistemleri gibi konular hakkında tarihsel kronolojik sıralamayla kısa bilgiler verilmiştir. Konumuz olan 1961-1970 yılları arasında TBMM XII, XIII, XIV.(MM I., MM II., MM III.) Dönem'lerde İçel'den milletvekili seçilerek TBMM'ye giden kişilerin meclisteki çalışmaları incelenerek, genelde ülkeye yerelde de İçel'e olan katkılarına bakılmıştır. Bu çalışmada kronolojik sıraya uygun olarak her yasama dönemini kendi içinde değerlendirerek milletvekillerinin faaliyetlerine dönemler halinde bakılmıştır. Milletvekillerinin biyografileri incelenmiş yaşları, meslekleri, eğitim durumları gibi kişisel bilgileri değerlendirilmeye çalışılmıştır. Mecliste yaptıkları siyasi faaliyetleri tek tek incelenmiş ve özet olarak sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The subject of this study was the political activities of İçel deputies in 1961 – 1970. Before entering the subject, the political process in the country was briefly explained. With the declaration of the Rebuclic, which can be called the sovereignty of the nation, the self – governance process of the Turkish nation has begun. How this creates the process of managing and the phases it undergoes are briefly mentioned. Recarding the subject such as parliament , political party(s) and electoral systems, which are the sine qua non of the Republican regime, it has been given brief information in chronological order by adhering to the historical process. Between the years 1961 – 1970, we have been working in the Grand National Assembly of Turkey, XII, XIII, XIV. (MMI., MMII., MMIII.,) in the period , deputies from İçel were elected as members of the parliament and their works in the parliament were examined and their contributions to the country in general and locally to İçel were examined. İn accordance with the chronological order of this review, the activities of the deputies were evaluated in terms of periods by evaluating each legislative period. The biographies of the MPs were examined and their personal information such as their ages, proffessions and educational backgrounds were evaluated. The political activities they carried out in the Assembly were examined and presented as a summary.