Basın İlan Kurumu'nun yenilenen imajı kapsamında halkla ilişkilerin önemi
The importance of public relations in the renewed image of the Press Pool Institution
  1. Tez No: 569151
  2. Yazar: BÜŞRA KILIÇ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GONCA YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halkla İlişkiler, İletişim Bilimleri, Public Relations, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Halkla İlişkiler, İletişim, Kurumsal İmaj, Basın İlan Kurumu, Public Relations, Communication, Corporate Image, Press Advertising Agency
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 140
Özet
Halka ilişkiler, tarihsel süreç içerisinde gerek yapısal ve işlevsel, gerekse uygulama alanı olarak sürekli gelişim göstermiştir. Bu süreç içerisinde kurumsal yapıların oluşmasıyla kurumların başta var olma, faaliyetlerini meşru kılma amacı doğrultusunda halkla ilişkilerin fonksiyonları ve önemi de artmıştır. Kurumların tanınırlığının-bilinirliğinin yükseltilmesinde, imaj ve itibarlarının inşa edilmesinde, krizlerin yönetilip markalara sadakat yaratılmasında ya da kurumlara karşı olumlu görüş ve sempatinin oluşturulmasında ve daha birçok iletişim odaklı faaliyette halkla ilişkilerin önemli görev ve sorumlulukları bulunmaktadır. Halkla ilişkilerin geçmişi çeşitli yazarlar tarafından farklı dönem ve olaylara dayandırılsa da ülkemizde özellikle 1960'lı yıllardan itibaren halkla ilişkiler kavramının devlet teşkilatlarında görüldüğü bilinmektedir. Bu hususta“halkla ilişkiler”kavramına yönelik olarak, devlet eliyle birçok kurum, yapı, mevzuat, proje gibi değişiklikler, düzenlemeler ülkemizde hayata geçirilmiştir. Kurumların halkla ilişkiler manasında yürüttükleri çeşitli faaliyetlerin temeli bu yıllara dayanmaktadır. Sonraki yıllarda ise halkla ilişkiler, gerek kamu gerekse özel kurumlarda farklı görev ve uygulama alanları ile gelişerek günümüzdeki boyutuna erişmiştir. Bir kamu kurumu olarak faaliyet gösteren Basın İlan Kurumu da değişen dünya ve ülke koşulları çerçevesinde halkla ilişkiler kavramı bazında çeşitli görevler ifa etmektedir. 2016 yılı itibariyle önemli yapısal ve kurumsal düzenlemelere giden Basın İlan Kurumu halkla ilişkiler faaliyetlerine ağırlık verme kararı almıştır. Buradan yola çıkarak bu tezde de Basın İlan Kurumu'nun uygulamaya koyduğu halkla ilişkiler çalışmaları ele alınırken, hedef kitlelerin bu faaliyetlere karşı tepkilerinin, geri dönüşlerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla, bu faaliyetlerde yer alan katılımcılarla yapılan görüşmelerde genel olarak olumlu geri bildirimler alınmış ancak geliştirilmesi gereken çeşitli konular olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Public relations, in the historical process both structural, functional, as well as the field of application shows continuous development. As a result of the formation of institutional structures, public relations are of great importance for the purpose of existence of institutions and legitimizing their activities. Public relations have developed continuously in the historical process both as a structural and functional and as a field of application. In this process, functions and importance of public relations have increased in line with the purpose of existence of institutions and legitimizing their activities. Public relations have duties and responsibilities in raising the recognition of institutions, building image, managing crises and creating brand loyalty, creating positive views and sympathies towards corporations and more communication oriented activities. Although the history of public relations is based on different periods and events by various authors, it is known that the concept of public relations has been seen in the state organizations since 1960s. In this respect, many public institutions, structures, legislation, projects, changes and regulations have been implemented in our country. The foundation of various activities carried out by public institutions in terms of public relations is based on these years. In the following years, public relations have reached its current dimension by developing with different fields of duty and application in both public and private institutions. As a public institution, the Press and Publicity Agency performs various tasks on the basis of the concept of public relations within the framework of changing world and country conditions. As of 2016, the Press Advertising Agency, which made significant structural and institutional arrangements, decided to concentrate on public relations activities. From this perspective, this thesis aims to examine the reactions and returns of the masses to these activities while discussing the public relations activities implemented by the Press Advertising Agency.To this end, positive feedback was generally received during the interviews with the participants in these activities, but it was determined that there were various issues that needed to be improved.