Roles and functions of international organizations and regional organizations in Yemen between 1945-2012
1945-2012 yılları arasında uluslararası kuruluşlar ve bölgesel örgütlerin Yemen'deki rolleri ve görevleri
- Tez No: 569353
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZÜM SEZİN UZUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: roller ve işlevler, Yemen, uluslararası örgütler ve bölgesel örgütler, roles and functions, Yemen, international organizations and regional organizations
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Siyaset ve Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Arap bölgesi iç ve bölgesel çatışmalar ve krizler açısından dünyanın en hararetli bölgelerinden biri olarak kabul edilmektedir. Özellikle, Yemen 1954 ve 2012 yılları arasında, istikrarsızlığın kaynağından, askeri ve siyasi çatışmanın tehlikesinden mustarip olan ve bu çatışmaları çözmek için Yemen'i destekleme konusunda ve Yemen'de insan haklarını önlemek için Uluslararası Örgütler ve Bölgesel Kuruluşlarda temsil edilen uluslararası toplum için bir neden oldu. Fakat Uluslararası Örgütlenme ve Bölgesel Örgütler tarafından Yemen'e yönelik boşluk ve eylemsizlik ile karakterize edilen rollerin ve işlevlerin çoğu, Yemen'de etkisiz aktörler olmalarına neden oldu. Yemen‟de çalışan Uluslararası Örgütler, Yemen‟deki ihtilafların çözümlenmesi, insan haklarının korunması ve yardımların sağlanması açısından kötü sonuçlar doğurmak için sürekli eleştiriye maruz kalırken, birkaç Uluslararası Örgüt, siyasi ve bölgesel karmaşıklıklara ve Yemen'deki kısıtlamalar rağmen zor görevler yerine getirilmektedir. Ancak, tezin çıkış noktası, 1945 ve 2012 arasındaki dönemde Yemen'deki Uluslararası Örgütlerin ve Bölgesel Örgütlerin rolleri ve işlevlerinin sorgulanmasıdır. Bu tez, Uluslararası Örgütlerin ve Bölgesel Örgütlerin Yemen'e karşı çatışma kurma ve insan haklarını koruma rollerini ölçmeyi amaçlamaktadır. Bu nedenle, tez Yemen'deki Uluslararası Örgütlerin ve Bölgesel Örgütlerin rolleri ve işlevleri hakkındaki Yemenlilerin algılarını resmi ve gayri resmi olarak belirlemeye çalışıyor, aynı zamanda bu tez de Yemen'deki Uluslararası Örgütlerin ve Bölgesel Örgütlerin zorluklarını bulacaktır. Bu tezin metodolojisi ve tasarımı, Dergilerden, sözlü verilerden, Resmi ifadelerden, Konferanslardan, Basın raporundan tartışmayı desteklemekte kullanılabilecek nitel tasarım yöntemlerine dayanacaktır. Bu tez, Yemen'in 1945 ve 2012 yılları arasındaki dönemde karmaşık ve çok boyutlu çatışmalar ve krizlerle karşı karşıya kaldığı, Uluslararası Örgütler ve Bölgesel Örgütlerin çatışmaları çözmek ve insan haklarını korumak açısından bazı RO'lar için birkaç ihtilaf halinde başarılı girişimler dışında etkin olmayan aktör Örgütler olduğunu ortaya çıkardı. Uluslararası Örgütler ve Bölgesel Örgütler, Yemen'deki iç ve dış faktörün etki rollerini görmezden geliyorlar ve bu da IO'ların ve RO'ların işlevlerini ve rollerini yerine getirememeleriyle sonuçlandı ve Yemende etkinliklerini ve yeterliliğini azalttı. Bu tez, Yemen'deki Uluslararası Örgütlerin geçerli güvenlik koşullarının sürekli olarak bozulmasına işaret ettiği konusundaki etkisizlik nedenlerinin ortaya çıktığını ileri sürdü. Böylece, Uluslararası Örgütler, çatışmaları çözebilecek gerçek siyasi roller oynamak yerine insani rollere odaklandı. Bu tez, Uluslararası Örgütlerin Yemen'deki demokratik geçişi geciktirmeye yol açan ve Yemendeki toplumundan işbirliği yapılmamasını geciktiren, çatışmaların ve savaşların sürekliliğini temsil eden ve Yemen'deki resmi işbirliğini ihmal eden, Yemen'de birçok zorlukla karşı karşıya kaldı. Bununla birlikte, Uluslararası Örgütler, ülkenin çöküşünü önlemek için yeni bir krizin yaşanmasını veya var olanların derinleşmesini önlemek için Yemen'e müdahale etme konusundaki rollerini gözden geçirmelidir. Uluslararası Örgütlerin fonlarının ihtiyaç duyanlara gitmesini ve seçkin ağlar tarafından sifonize edilmemesini veya bürokrasi tarafından basitçe absorbe edilmemesini sağlamalıdır.
Özet (Çeviri)
The Arab region is considered one of the world's most inflamed regions in terms of internal and regional conflicts and crises. Particularly, Yemen which has been suffering over the period between 1945 and 2012 from the scourge of instability, military and political conflict, and that was a motive for the international community represented on International Organizations and Regional Organizations to support Yemen, in order to solve conflicts and prevent human rights in Yemen. But most of the roles and functions which performed by the International Organization and Regional Organizations toward Yemen characterized by the gap and inertial, that resulted in them to become ineffective actors in Yemen. International Organizations which are working in Yemen are subject to constant criticism for producing poor results in terms of settling conflicts in Yemen, protecting human rights, and providing aids, while a few International Organizations are praised for accomplishing difficult tasks despite the political and regional complexities and constraints in Yemen. However, the thesis‟s point of departure is a questioning of the roles and functions of International Organizations and Regional Organizations in Yemen over the period between 1945 and 2012. This thesis seeks to measures the roles of International Organizations and Regional Organizations toward Yemen in terms of setting conflict and protecting human rights. Hence, thesis is trying to determine the perception of Yemenis officially and unofficially about the roles and functions of International Organizations and Regional Organizations in Yemen, in the same time this thesis will find the challenges of International Organizations and Regional Organizations in Yemen. The methodology and design for this thesis will be based on qualitative design methods, which include from Journals, oral data, Official statements, Conferences, Press report, that may be utilized in supporting the argument. This thesis resulted that Yemen had been faced with complex and multidimensional conflicts and crises over the period between 1945 and 2012, while International Organizations and Regional Organizations were ineffective actors Organizations in terms of the resolving conflicts and protecting human rights, except some succeeded attempts for some ROs in a few conflicts. International Organizations and Regional Organizations have been ignoring the impact roles of the internal and external factor in Yemen, and that resulted in the inability of IOs and ROs to carry out their functions and roles and decreased their efficiency and the sufficiency in Yemen. This thesis asserted that the ineffectiveness reasons of International Organizations in Yemen representing on the deterioration of the prevailing security conditions in Yemen constantly. Thus, that led International Organizations focused on humanitarian roles rather than playing actual political roles which can solve the conflicts. This thesis found that International Organizations faced many challenges in Yemen representing in the specificity and complexities of the environment of Yemen, in terms of the continuation of conflicts and wars, which led to delaying the democratic transition in Yemen, lack of cooperation from the Yemeni community, and dereliction of the official cooperation in Yemen. However, International Organizations should review their roles on the issue of intervening in Yemen, to prevent a new crisis from happening or existing ones to deepen to prevent the collapse of the country. International Organizations need to ensure that their funding goes to those who need it and is not misappropriated by the elite networks or simply absorbed by the bureaucracy.