Türk ve Konya sanayisi genel durumu ve profesyonel yönetici sorunu
General status of industry in Konya and Turkey and professional manager problem
- Tez No: 569364
- Danışmanlar: PROF. DR. ERTAN ÖZENSEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, İşletme, Sociology, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Turk Industry, Konya Industry, Professional Manager Problem, Industrial Enterprises, Administrator Issue, Family Companies, Professionalism, Management
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Türkiye ve Konya sanayisi yıllara bağlı olarak önemli gelişmeler göstermektedir. Modern işletmecilik, geleneksel işletme ve yönetim anlayışının yanı sıra birçok yeni unsura ihtiyaç hissetmektedir. Bu unsurların başında da şüphesiz profesyonel yöneticilik gelmektedir. Özellikle son yıllarda hızlı bir gelişme ivmesi yakalayan Konya sanayisinin en önemli problemlerinden biriside profesyonel yönetici sorunu gelmektedir. Konya sanayisinin önemli bir kısmının aile şirketlerinden oluşması, zaman içinde büyüyüp gelişen firmalar olması, küçük esnaf ve küçük üreticilikten sanayi üretimine dönüşmeleri, kurulurken genellikle birer proje firmaları olarak kurulmamaları ve firmaların tek bir çatı altında toplanması gibi nedenlerle profesyonel yöneticilerle çalışma kültürünün yetersiz düzeyde kaldığı görülmektedir. Konyalı firmalar giderek profesyonel yöneticilere ihtiyaç olduğunu ifade etmelerine rağmen, buna yönelik kültürel bir alt yapılarının henüz çok yetersiz olduğu görülmüştür. Böyle bir kültürel alt yapıya sahip olma durumunun yetersizliği de, firmaların kendilerinin profesyonel yönetici yetişmesini güçleştiren önemli bir neden olarak karşımıza çıkmaktadır. Konya'daki sanayi kuruluşlarının nitelik ve nicelik olarak büyümesine bağlı olarak profesyonel yöneticilerle çalışma eğilimleri artmaktadır. Diğer yandan Konya'ya uluslararası firmaların yatırımlarının artmasına bağlı olarak, Konyalı sanayicilerin profesyonel yönetici çalıştırma eğilimlerinin de yükseldiği görülmektedir. Bu çalışmanın verileri nitel araştırma sonuçları ile sınırlandırılmıştır. Anahtar Kelime: Türk Sanayisi, Konya Sanayisi, Profesyonel Yönetici Sorunu, Sanayi işletmeleri, Yönetici Sorunu, Aile Şirketleri, Aile İşletmeleri, Profosyonellik, Yöneticilik
Özet (Çeviri)
Industry in both Konya and Turkey has shown significant improvements through years. In addition to modern business administration, traditional management and the management approach, many new elements are needed. Professional management undoubtedly comes at first out of these elements. It is seen that working culture with professional managers is inadequate due to reasons such as family businesses being a significant portion of industry in Konya, which has gained rapid momentum especially in recent years, the companies have been grown and developed over time, not being established as project companies and the state of gathering the companies under one roof. Although the companies in Konya have increasingly stated that there is a need for professional managers, a cultural infrastructure for this purpose has been seen to be inadequate. The insufficiency of having such a cultural infrastructure emerges as an important reason that makes it difficult for companies to train their professional managers. Depending on the growth in quality and quantity of industrial enterprises, working with professional managers trend has increased. On the other hand, the industrialists' tendency to employ professional managers is also increasing due to the increase in investments of international companies in Konya. Data of this study are limited to qualitative research results.