Bağımsızlık sonrası Kazakistan'da fundamentalizm tehlikesinin ülke politikalarına yansımaları
Reflection of fundamentalism hazard on government policies in post independency Kazakhstan
- Tez No: 569427
- Danışmanlar: PROF. DR. KÜRŞAD ZORLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Bağımsızlık, Fundamentalizm, İslam, Kazakistan Cumhuriyeti, Politika, Fundamentalism, Independence, Islam, Policy, Republic of Kazakhstan
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 148
Özet
1991'den sonra bağımsız devlet anlayışının beraberinde getirmiş olduğu yeni devlet inşası ile Kazakistan, gelişim ve istikrarını koruyan, aynı zamanda uluslararası alanda etkin politikalar sergileyen ülke konumuna gelme gayreti içerisinde olduğu gözlemlenmiştir. Fundamentalizmin, günümüzde yer edindiği otorite derecesinde Kazakistan'ın ülke politikalarına ve temel göstergelerine göreceli etkisinin olduğu tespit edilmiştir. Bu etki; Kazakistan hükümeti, Nursultan Nazarbayev ve Kazakistan halkının tutumları ile değerlendirilmiştir. Bu değerlendirmeler, çalışmanın giriş bölümünde verilen varsayımların, çalışma kapsamında tanımlanan veri ve analizler sonucunda tespit edilen bulgular ile sonuca ulaşılmıştır. Araştırma bulgularına göre, Kazakistan'da fundamentalizm tehlikesini kontrol altına almak adına gerçekleştirilen politikalar, ülke bütünlüğü ve istikrarının korunması açısından hem ulusal hem de uluslararası alanı etkiler nitelikte olduğu analiz edilmiştir. Devletlerin iç ve dış siyaset hamlelerini etki altına alma olasılığı yüksek olan fundamentalizm, özellikle gelişmekte olan ülkelerde gözlemlenen otoritesi, bu ülkelerin politikalarını yönlendirme ve biçimlendirme gücünü ortaya koymaktadır. Orta Asya'da bulunan Kazakistan Cumhuriyeti, çeşitli din ve etnik yapıya sahip bir ülke olarak fundamentalizm kapsamında göstereceği tepkimeler, bölge ülkelerinin kaderiyle yakından ilintili olduğu görülmüştür. Kazakistan hükümetinin özellikle Afganistan ve Suriye'deki kaos ortamının, ülkede oluşmaması adına gerçekleştirdiği eylemler, Kazakistan'ı bölge ülkelerinden ayıran özelliğini ortaya çıkararak, yönetimsel anlamda bölgedeki farklı konumunun gözlemlenebilir seviyeye ulaştığı tespit edilmiştir.Çalışmanın yönteminde belgesel tarama metodu kullanılmıştır. Çalışmanın temel amacı; Kazakistan'ın temel göstergeleri ile fundamentalizm kavramı arasındaki ilişkiyi çeşitli değişkenler aracılığıyla açıklanmasıdır. Çalışma aynı zamanda bu alanda literatüre mütevazi yeni bir kaynak oluşturup, birçok değerli bilgiyi bir çalışma kapsamında birleştirmeyi hedeflemektedir.
Özet (Çeviri)
Kazakhstan, with its new government structure brought along with independent state conception after 1991, is observed to be in an effort to become a country that maintains its development and persistence, and at the same time displaying active policies in the international field. Fundamentalism, in its current level of authority, is observed to have considerable effect on Kazakhstan's government policies and key indicators. This effect was evaluated by the Kazakhstan government, Nursultan Nazarbayev and with the behaviors of the Kazakhstan citizens. These evaluations and assumptions given in the introduction section of the study, began to see the daylight with findings resulting from a series of analysis and data described within the study. According to the study findings, the policies carried out with the intention of getting the fundamentalism hazard under control were analysed to be such as to effect both the national and the international field with regards to unity of the state and maintaining persistence. The authority of fundamentalism observed on especially the developing countries, which has a high potential to influence governments' domestic and foreign policy moves, puts forward the power of these countries on directing and formation of their policies. Found in the Middle East, Republic of Kazakhstan, being a country that has various religious and ethical structures, the reactions that it will show within the scope of fundamentalism, is seen to be closely related to the fate of the countries in the region. Actions that Kazakhstan government take so as to prevent the chaos environment from forming as in Afghanistan and Syria especially, it has been found that its different position in the region reached an observable level in terms of management by putting forward the features of Kazakhstan that separate it from the countries in the region. The study was made with the document scanning method. The main goal of the study is the description of the relationship between Kazakhstan's key indicators and the fundamentalism concept through various factors. At the same time, the study aims to combine a lot of valuable information within a single study and create a new humble source for the literature.