Okul öncesi öğretmenlerinin yöneticilerinde algıladıkları liderlik stilleri ile kendi motivasyon düzeyleri arasındaki ilişki
The relationship between their leadership styles and their moti̇vati̇on levels in preschool teachers
  1. Tez No: 569441
  2. Yazar: DUYGU EKŞİ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DEMİRALİ YAŞAR ERGİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Liderlik, Eğitim Yönetimi, Liderlik Stilleri, Motivasyon, Okulöncesi Eğitim, Leadership, School Administration, Leadership Styles, Motivation, Preschool Education
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi, Teftişi, Planlaması ve Ekonomisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Bu araştırma, Edirne İlindeki resmi ilkokul ve anaokullarında görev yapan okul öncesi öğretmenlerinin yöneticilerinde algıladıkları liderlik stilleri ile kendi motivasyon düzeyleri arasındaki ilişkiyi karşılaştırmalı olarak incelemek amacıyla yapılmıştır. Araştırmada ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemini, 2016-2017 eğitim-öğretim yılında, Edirne (Türkiye) ilinde M.E.B'e bağlı Resmi ve Özel Okul Öncesi Eğitim kurumlarında görev yapan 105 Okul Öncesi Öğretmeni oluşturmaktadır. Araştırmada;“Kişisel Bilgi Formu”ile birlikte Akan, Yıldırım ve Yalçın, (2014) tarafından geliştirilen“Liderlik Stilleri Ölçeği”ve Bektaş, (2010) tarafından geliştirilen“Motivasyonu Ölçeği”kullanılmıştır. Araştırmada, uygulanan anketler aracılığıyla, okul öncesi öğretmenlerinin yöneticilerinde algıladıkları liderlik stilleri ile kendi motivasyonları arasındaki ilişki incelenmiştir. Anket sonuçlarının çözümlenmesinde SPSS 22.0 programı kullanılarak, sonuçlar elde edilmiş, yorumlanmış ve tartışılarak öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study aimed to examine the relationship comparatively between perceived leadership styles and their motivation levels in the administrators of preschool teachers working in Public Primary schools ond Kindergartens in Edirne In the study, relational screening model was used, The study Group consisted of 105 pre-school teachers working in Public and Private Pre-school Instutions, connected to the Ministry of National Education, in Edirne (Turkey) Province center during 2016-2017 academic year In the study ;“leadership Styles Scale”carried out by Akan, Yıldırım and Yalçın (2014) and“Motivation Scale”developed by Bektaş(20109 were used with the“Personel Information Form”. In the study, the relationship between the perceived leadership styles and their motivations in the administrators of preschool teachers was examined through the surveys conducted the result were obtained by using SPSS 22.0 program in the analysis of the results of the survey, interpreted and suggestions were presented by discussing.