Celil Oker'in romancılığı
Celil Oker's novelism
- Tez No: 569582
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SENA KÜÇÜK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Celil Oker, Roman, Polisiye Roman, Türk Polisiye Romanları, Celil Oker, Novels, Crime Novels, Turkish Crime Novels
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Dünyası Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 346
Özet
Türk edebiyatının önemli isimlerinden olan Celil Oker, başta roman olmak üzere hikâye, tiyatro, şiir, deneme türlerinde eserler vermiş çok yönlü bir şahsiyettir. Yakın dönem Türk Polisiye roman yazarlarına öncülük yapan Oker, ortaya koyduğu çalışmalarında estetik kaygı da gözeterek Türk toplumunun tarihî, millî ve kültürel değerlerini öne çıkarmıştır. Bu çalışma hayatı, eserleri ve sanatı ekseninde ele alınan yazarın romanları incelenerek romancılığının Türk edebiyatındaki yerini ve romanlarının belli başlı özelliklerini tespit etmeyi amaçlamaktadır. Edebiyatımıza polisiye roman yazarı olarak adım atan Celil Oker'in 1999 yılında ilk romanı yayınlanır. Toplamda dokuz roman kaleme almıştır. Bu romanlarının tamamı da polisiye roman türünde yazılmıştır. Oker hakkında -mümkün olduğu ölçüde birincil kaynaklar ve metinler tercih edilerek- gazete, dergi ve internet yayınlarında çıkmış birçok yazı ve söyleşiden faydalanılarak hazırlanan bu çalışmada, yazarın yayınlanmış bütün romanları ayrıntılı bir şekilde tanıtıldıktan sonra romanlarının içerik ve biçimlerine dair incelemeler yapılmıştır. Yalnızca Türkiye'de değil Almanya, Hollanda, İspanya ve Yunanistan'da da okur kitlesi olan Oker'in Türk edebiyatında polisiye romancılara öncülük etmesinin altını çizerek ve romancılık anlayışında izlediği yöntemi geliştirerek korumasını da belirterek onun özgün bir yazar olduğunu ortaya koyduk. Roman taşıdığı özellik itibariyle kaynağını gerçek hayattan alan bir türdür. Bu nedenle de Celil Oker, kendi roman anlayışında da bu görüşü benimser ve eserlerinde olay örgüsünden mekâna, kişilerden zamana kadar pek çok roman unsurunu gerçekçi bir şekilde düzenlemiştir. Kurgu ve gerçeklik arasında mantıklı bir denge tutturan yazar, kişilerin tanıtımı ile anlatımında ve mekânların tasviri ile zaman algısında yaşadığı döneme tanıklık eden izleri yansıtmıştır.
Özet (Çeviri)
Celil Oker, one of the significant names in Turkish Literature, is a sophisticated person who produced works in the field of poetry, stories, theater, essays and especially novels. As a leading recent era crime novelist Oker highlights historical, cultural and national values of Turkish society as well as paying regard to aesthetics. This study aims to determine major characteristics of his novels, his role in Turkish Literature as a novelist by studying his novels, life and art. Oker steps into Turkish Literature as a crime novelist. His first novel was published in 1999. He wrote nine novels in total which are all in the genra of crime. This study examines his novels' content and style making use of many articles and interviews which were published on newspapers, magazines and on the net as well as introducing all of his novels in detail. Original resources and texts were preferred as soon as possible in the process. We determined that Oker who has readers not only in Turkey but also in Germany, Netherlands, Spain and Greece is a genuine writer emphasizing that he maintained and improved the method he followed in novel writing and pioneered novelists in Turkish crime literature. Novels use real life as a resource by nature. Thus Celil Oker adopts this opinion in his novels. Accordingly he organizes characters, story arc, places and time in a realistic way. He balances fiction and reality logically. He presents traces which bear witness to the time he lived in by intoducing the characters in his own wording and by describing places in a way which determines time perception.