İlkokul 3. sınıf öğrencilerinin öz yönetim becerileri ile hayat bilgisi dersine yönelik tutumları arasındaki ilişki
The relationship between 3rd grade primary school students' self management skill and their attitudes towards the life sciences course
  1. Tez No: 860148
  2. Yazar: MUHAMMED UBEYDE ÇELİK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ONUR BATMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Hayat bilgisi, Ders, Öz yönetim, Tutum, Life science, Course, Self management, Attitude
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yozgat Bozok Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
İlkokul 3. sınıf öğrencilerinin öz yönetim becerileri ile hayat bilgisi dersine yönelik tutumları arasındaki ilişkinin incelenmesi amacıyla yapılan ilişkisel tarama modelinde betimsel bir çalışmadır. Araştırmanın evrenini 2023-2024 eğitim-öğretim yılında Kayseri ilindeki ilkokul 3. sınıf öğrencileri oluŞturmaktadır. Örneklem ise Kayseri ilindeki ilkokul 3. sınıf öğrencileri arasından basit seçkisiz örnekleme tekniğiyle seçilen 684 ilkokul 3. sınıf öğrencisi oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak Köseoğlu ve Boyacı (2022) tarafından geliştirilen“İlkokul Öğrencilerine Yönelik Öz-Yönetim Becerileri Ölçeği”ile Oker ve Tay (2020) tarafından geliştirilen“Hayat Bilgisi Dersi Tutum Ölçeği”kullanılmıştır. Elde edilen veriler SPSS programıyla analiz edilmiştir. Analiz sonucunda; ilkokul 3. sınıf öğrencilerinin öz yönetim becerilerine yönelik puanlarının yüksek olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Öğrencilerin öz yönetim becerilerinin okul türü, okulun bulunduğu ilçe, anne ve baba mesleği ve öğrencinin en sevdiği derse göre anlamlı farklılık gösterdiği bulunmuştur. İlkokul 3. sınıf öğrencilerinin öz yönetim becerileri ile hayat bilgisi dersine yönelik tutumları arasında pozitif yönlü, orta düzeyde anlamlı bir ilişkinin olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
It is a descriptive study in the relational screening model conducted to examine the relationship between the self management skills of 3rd grade primary school students and their attitudes towards the Life Sciences course. The population of the research consists of 3rd grade primary school students in Kayseri in the 2023-2024 academic year. The sample consists of 684 3rd grade primary school students selected by simple random sampling technique among the 3rd grade primary school students in Kayseri. The“Self-Management Skills Scale for Primary School Students”developed by Köseoğlu and Boyacı (2022) and the“Life Science Lesson Attitude Scale”developed by Oker and Tay (2020) were used as data collection tools in the study. The data obtained was analyzed with the SPSS program. As a result of the analysis, it was concluded that the 3rd grade primary school students' scores on self management skills were high. It was found that students' self management skills differ significantly depending on the type of school, the district where the school is located, the profession of the mother and father and the student's favorite subject. It was concluded that there was a positive, moderately significant relationship between the self management skills of 3rd grade primary school students and their attitudes towards the Life Sciences course.