Suça sürüklenen çocuklarda aileden algılanan sosyal desteğin incelenmesi
The analysis of percieved social support from family for juveline pushed to crime
- Tez No: 569701
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GAMZE AKSAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Sosyoloji, Psychology, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Çocuk suçluluğu, suça sürüklenen çocuk, sosyal destek, aileden algılanan sosyal destek, Juvenile Delinquency, Child Dragged into Crime, Social Support, Perceived Social Support From Family
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Aile Danışmanlığı ve Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Aile Danışmanlığı ve Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Çocuk suçluluğu son dönemde gözlenen niteliksel ve niceliksel artışı nedeni ile dikkat çeken konulardan biri haline gelmiştir. Çocuk suçluluğunda etkili olduğu düşünülen pek çok faktörden biri olan aileden algılanan sosyal destek bu çalışmada ele alınmıştır. Çalışmanın amacı suça sürüklenen çocukların aileden algıladıkları sosyal desteğin suça sürüklenmeleri ile var olduğu düşünülen ilişkisinin incelenmesidir. Çalışma teorik ve uygulamalı olmak üzere iki kısımdan oluşturulmuştur. İlk kısımda çocuk suçluluğu ve sosyal destek ile alakalı kuramsal bilgilere yer verilerek iki konu bütün hali ile tartışılmıştır. Uygulama kısmında ise yapılan araştırmaya yönelik anlatımlarda bulunulmuştur. Araştırma ilişkisel tarama modeli kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Veriler sosyodemografik bilgilerin yer aldığı bilgi formu ve Aileden Algılanan Sosyal Destek Ölçeği kullanılarak toplanmıştır. Elde edilen veriler istatistiki testler kullanılarak yorumlanmıştır. Araştırma sonucunda elde edilen bulgular sonuç kısmında tartışılıp öneriler sunularak çalışma sonlandırılmıştır.
Özet (Çeviri)
Because of the recent qualitative and quantitative increase, Juvenile delinquency has become one of the prominent issues. The perceived social support from the family, which is one of the many factors thought to be effective in juvenile delinquency, was discussed in this study. The aim of the study is to investigate the relationship between perceived social support of the children who have been dragged into crime and the thought that they may have. The study consists of two parts; theoretical and practical. In the first part, the theoretical issues related to juvenile delinquency and social support are considered and the two issues are discussed entirely. In the application part, explanations were made for the research. The research was carried out using relational screening model. Data were collected by using information form which consist socio-demographic informations and Family Perceived Social Support Scale. The obtained data were interpreted using statistical tests. The findings which found in the conclusion of research were discussed in the conclusion part.Suggestions were presented and the study was finalized.