Türkiye'de adli vergi suç ve cezalarının yargı kararları ışığında değerlendirilmesi
Evaluation of forensic tax and criminal penalties inTurkey in light of judicial decisions
- Tez No: 569830
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ENGİN HEPAKSAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Maliye, Law, Finance
- Anahtar Kelimeler: Vergi, Suç, Adli Suçlar, Vergi Kaçakçılığı Suçu, Vergi Mahremiyetini İhlal Suçu, Mükellefin Özel İşlerini Yapma Suçu, Yargı Kararları, Tax, Crime, Criminal Offenses, Tax Evasion, The Crime of Vio-lating Tax Privacy, The Crime of Doing the Taxpayer's Private Work, Judicial Deci-sions
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maliye ve Mali Yönetim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Her devlet, kendi ülkesi içinde vatandaşlarına sunmakla yükümlü olduğu çeşitli görevler üstlenmiştir. Bunların en başlıcaları güvenlik, savunma, sağlık, adalet, eğitim harcamalarıdır. Bu alanlarda verdiği hizmetleri yerine getirebilmek için bir takım har-camalar yapmak zorundadır ki, devletin en büyük gelir kaynağı vergilerdir. Vergiler, devletin hükümranlık yetkisini kullanarak vatandaşlarından kamusal giderlerini finan-se etmek amacıyla gelirleri, harcamaları, çeşitli işlemleri ve malları üzerinden aldığı paralardır. Bu sebeple vergi gelirleri bir devletin kaynakları açısından ve varlığını sür-dürebilmesi yönünden çok önemlidir. Fakat vatandaşların bunun bilincinde olmalarına rağmen vergi ödemelerinde bazı aksaklıklar ve sıkıntılar meydana gelmektedir. Vergi ödemelerinde meydana gelen bu isteksizlikler çeşitli kabahat ve suçların ortaya çık-masına zemin hazırlamaktadır. Bu çalışmada, vergi ödemede meydana gelen sıkıntıların en başında gelen adli suçlar kapsamında olan vergi kaçakçılığı suçu, vergi mahremiyetini ihlal suçu ve mü-kellefin özel işlerini yapma suçlarından bahsedilmiştir. Bu suçların tanımları yapılıp daha sonra da cezai yönden yaptırımları ele alınıp en son olarak da bu suçlar ile ilgili olarak yargıya taşınmış davaların incelemesi yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Every State has undertaken some responsibilities, duties and a variety of ser-vices for its citizens. The most important ones of these duties are security, defense, health, justice and education expenses. In order to fulfill the services provided in these areas, the state has to make some expenses. The main and largest source of these expenses is taxes. Taxes are the amount of money that the state gets from its citizens on their revenues, expenditures, various transactions and their properties in order to finance public expenditures by using its power of sovereignty. For this rea-son, tax revenues are very important in terms of maintaining a state's resources and its existence. However, despite the fact that citizens are aware of this, there are some problems in tax payments. These reluctances in tax payments may cause for appearing various misdemeanors and crimes. In this study, the crime of tax evasion, the crime of violating the tax privacy and the crime of doing the taxpayer's private works are mentioned as the most important problems in tax payments. The definitions of these offenses have been made and then the sanctions have been taken into consideration in terms of criminal matters and finally the cases that were brought to the judiciary related with these crimes have been examined.