Malus trilobata (geyik elması) meyvesinin bazı fiziksel ve kimyasal özelliklerinin belirlenmesi
Determination of some physical and chemical properties of Malus trilobata (deer apple) fruit
  1. Tez No: 569831
  2. Yazar: BÜŞRA AK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZEHRA ODABAŞ SERİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Malus trilobata, Eriolobus trilobatus, geyik elması, at elması, kimyasal, Malus trilobata, Eriolobus trilobatus, deer apple, chemical properties
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Orman Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Orman Ürünleri Kimyası ve Teknolojisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
MALUS TRİLOBATA (GEYİK ELMASI) MEYVESİNİN BAZI FİZİKSEL VE KİMYASAL ÖZELLİKLERİNİN BELİRLENMESİ (YÜKSEK LİSANS TEZİ) BÜŞRA AK ÖZET Geyik elması (Malus trilobata C.K. Schneid.) ağacı, ülkemizin ilginç ve nadir bulunan orman ağaçlarından biridir. Yapılan literatür araştırması sonucunda bu ağacın meyvesine ait fiziksel ve kimyasal analiz sonuçlarının çok yetersiz olduğu tespit edilmiştir. Bu çalışmada orman ağacı olan M. trilobata'nın yabanıl meyvesinin fiziksel ve kimyasal özellikleri belirlenerek türün önemini ortaya koymak ve orman tali ürünlerine kazandırılması amaçlanmıştır. Kürtül (K.Maraş), Ilıca (K.Maraş) ve Kadirli/Karakütük (Osmaniye)'den 2017 yılının Ekim aynında toplanan doğal geyik elmalarının fiziksel özellikleri: Meyve boyu 22,36-25,99 mm, meyve genişliği 25,27-27,74 mm, meyve sap uzunluğu 33,66-42,69 mm, meyve ağırlığı 9,10-12,50 g, meyve hacmi 8,29-12,67 cm3 , meyve yoğunluğu 0,94-1,10 g/cm3 şekil indeksi 0,89-0,94, chroma değeri meyve kabuğunda 31,25-40,57 ve meyve etinde 34,93-42,27, hu değeri meyve kabuğunda 89,15-95,80 ve meyve etinde 89,42-95,14, çekirdek genişliği 4,60-5,36 mm, çekirdek uzunluğu 6,47-8,32, çekirdek kalınlığı 2,68- 3,21 mm, birim çekirdek ağırlığı 0,047-0,077 g, dolgun çekirdek sayısı 0,87-2,47 adet/meyve olarak bulunmuştur. Kimyasal özellikleri ise toplam kuru madde miktarı 27,19-35,79 g/100g, suda çözünür kuru madde miktarı %22,30-30,90, pH değeri 3,13-3,42, toplam asit değeri %1,93-4,19, protein miktarı % 1,41-2,10, yağ oranı %0,33-2,57, kül miktarı %2,35-2,57, Ca 594,3-2168 mg/kg, Mg 275,1-781,4 mg/kg, K 10520-11380 mg/kg, Fe 10,72-25,49 mg/kg ve P 344,4-765,3 mg/kg olarak tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
DETERMINATION OF SOME PHYSICAL AND CHEMICAL PROPERTIES OF MALUS TRILOBATA (DEER APPLE) FRUIT (M.Sc. THESIS) BÜŞRA AK ABSTRACT Deer apple (Malus trilobata C.K. Schneid.) is one of the most interesting and rare forest trees of our country. As a result of literature research, physical and chemical analysis results of deer apple fruit were found to be very insufficient. In this study, it was aimed to determine the physical and chemical properties of the wild fruit of M. trilobata and to reveal its importance. Deer apples were harvested in October 2017 from Kürtül (K.Maraş), Ilıca (K.Maraş) and Kadirli/Karakütük (Osmaniye). Physical properties were found to be fruit length 22,36-25,99 mm, fruit width 25,27-27,74 mm, fruit stalk length 33,66-42,69 mm, fruit weight 9,10-12,50 g, fruit volume 8,29-12,67 cm3 , fruit density 0,94-1,10 g/cm3 shape index 0,89-0,94, chroma value in fruit peel 31,25-40,57 and in fruit flesh 34,93-42,27, hu value in fruit peel 89,15-95,80 and in fruit flesh 89,42-95,14, seed length 4,60-5,36 mm, seed width 6,47-8,32, seed thickness 2,68-3,21 mm, unit seed weight 0,047-0,077 g and number of plump seed 0,87-2,47 piece/fruit. The chemical properties were determined as total dry matter 27,19-35,79 g/100g, water soluble dry matter %22,30-30,90, pH value 3,13-3,42, titretable acidity %1,93-4,19, protein % 1,41-2,10, lipid %0,33-2,57, ash %2,35- 2,57, Ca 594,3-2168 mg/kg, Mg 275,1-781,4 mg/kg, K 10520-11380 mg/kg, Fe 10,72- 25,49 mg/kg and P 344,4-765,3 mg/kg.