Lökosit ve trombositten zengin fibrinin bariyer membran olarak kullanılması ve kemik rejenerasyonu üzerine etkisinin değerlendirilmesi
Using of leukocyte and platelet rich fibrin as a barrier membrane and evaluation its effect on bone regeneration
- Tez No: 570292
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA ÖZCAN
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Yönlendirilmiş Kemik Rejenerasyonu, Trombositten Zengin Fibrin, Düşük Doz Lazer Tedavisi, Guided Bone Regeneration, Platelet Rich Fibrin, Low Level Therapy
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Periodontoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Lökosit ve Trombositten Zengin Fibrinin Bariyer Membran Olarak Kullanılması ve Kemik Rejenerasyonu Üzerine Etkisinin Değerlendirilmesi Bu çalışmanın amacı, kritik boyutlu kemik defektlerinin tedavisinde Lökosit ve Trombositten Zengin Fibrin (TZF) ve düşük doz lazer uygulanmış TZF (DDL-TZF)' nin bariyer membran olarak yeni kemik oluşumuna etkisinin, kolajen membranla karşılaştırılarak değerlendirilmesidir. Bu çalışmada 5 adet, ortalama 40 kg ağırlığında, 18-24 aylık merinos tipi erişkin erkek koyun kullanıldı. Koyunlardan 4 tüp, 10 cc kan alındı ve 2700 rpm' de 12 dakika santrifüj edilerek TZF elde edildi. Genel anestezi altında, koyunların sağ iliak krestine mukoperiosteal elevasyon ile ulaşım sağlandı. Her bir koyunda toplam 8 adet kritik boyutlu defekt oluşturuldu. Defektlerin tümüne deproteinize sığır kaynaklı kemik grefti yerleştirildi. Bir gruptan iki adet defekt olacak şekilde defektler dört gruba ayrıldı. Defektler sırasıyla kolajen membranla, membran haline getirilmiş TZF ile ve membran haline getirilmiş DDL-TZF ile örtüldü. Bir gruba, kontrol grubu olarak membran yerleştirilmedi. Toplam 40 defekt elde edildi. Hayvanlar 12. haftanın sonunda sakrifiye edildi. Elde edilen kesitler histomorfometrik yöntem ile incelendi. Çalışmanın sonuçlarına göre tüm gruplarda ana parametrelerimiz olan; yeni kemik oluşumu (BV/TV), kemik hacmi (BV) ve kemik yüzeyi (BS) değerlendirmelerinde artış gözlenmiştir. Gruplar arası karşılaştırmada tüm ana parametrelerde en yüksek değerler kolajen grubunda elde edilmiştir ve bu fark istatistiksel olarak anlamlıdır (p0,05). TZF grubu, kontrol grubuna göre daha başarılı olmasına rağmen istatistiksel olarak anlamlı fark tespit edilmemiştir (p>0,05). Bu bulgulara göre TZF ve DDL-TZF' nin bariyer membran olarak etkinlik gösterdiği anlaşılmaktadır. Ancak TZF membranın etkinliğini arttırmak için daha ileri çalışmalara gerek vardır.
Özet (Çeviri)
Using of Leukocyte and Platelet Rich Fibrin as a Barrier Membrane and Evaluation Its Effect on Bone Regeneration The aim of this study was to compare the effects of Leukocyte and Platelet Rich Fibrin (PRF) and low-level-laser applied PRF (LLL-PRF) as barrier membranes with collagen membranes on new bone formation for the treatment of critical size bone defects. In this study, 5 male sheep with average weight of 40 kg and 18-24 months old were used. 4 tubes of 10 cc blood were drawn from the sheep and centrifuged at 2700 rpm for 12 minutes to obtain PRF. The right iliac crest of sheep was exposed by the mucoperiosteal elevation under general anesthesia. A total of 8 critical defects were created in each sheep. A deproteinized bovine bone graft was placed in all defects. The defects were divided into four groups with two defects from each group. The defects were covered respectively with collagen membrane or PRF in membrane form or LLL-PRF in membrane form. Membrane was not placed in one group which served as the control group. A total of 40 defects were obtained. Animals were sacrificed at the end of 12th week. The sections obtained were analyzed by histomorphometric method. According to the results of study, our main parametres which are the new bone formation (BV / TV), bone volume (BV) and bone surface (BS) rates were increased in all groups. In the comparison between the groups, the highest values in all main parameters were obtained in the collagen group and this difference was statistically significant (p0,05). Although the PRF group was more successful than the control group, no statistically significant difference was found (p>0,05). The findings of the current study suggest that PRF and LLL-PRF may act as barrier membranes. However, further studies are needed to increase the efficiency of the PRF membrane.