Türkiye ve Özbekistan Cumhuriyetlerinin spor teşkilat yapısı ve kurumsallık yapılarının karşılaştırmalı analizi
Sport organizations structure of Turkey and Uzbekistan Republics and comparative analysis of institutional structures
- Tez No: 570366
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SELÇUK BORA ÇAVUŞOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Spor, Public Administration, Sports
- Anahtar Kelimeler: Spor teşkilat yapısı, kurumsallık yapı, spor federasyon, Özbekistan ve Türkiye, spor okulu, Sports organizational structure, the structure of institutionalization, sport federations, Uzbekistan and Turkey, sport school
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Spor Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Spor Yönetim Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Araştırmada Türkiye hemde Özbekistan spor sistemindeki spor teşkilatlarının tarıhtan günümüze kadar bulunan durumları, belirli görevleri, devletle olan alakaları denetimleri, yapılanma şekillerini ve her iki ülkenin benzerlikleri ve farklılıklarını ortaya konulması üzerinedir. Araştırmanın kapsamında dokumanları analiz etmek, gözlem yapmak gibi nitel verileri toplama yöntemlerinden faydalanıldığı, algı ve olayların kendi ortamında gerçek olarak hemde bütünüyle her iki ülkenin arasında bulunan farklılık ve benzerliklerin meydana cıkması sağlanmıştır. Çalışmanın amaçı olarak hem Türkiye hem Özbekistan ülkelerinin mevcut spor sistemi, spor teşkilatlerinin biçimleri, denetimleri, iki devletin de Spor Bakanlıkları, Milli Olimpiyat Komiteleri, spor federasyonları, onların arasında büyük farklılık göstermedikleri fakat niteliksel taraftan karşılaştırılmasına yönelik bir tarama modeli yöntemiyle ele alınması gözlenmiştir. Toplanan veriler tetkik edildiğinde her iki ülkenin spor teşkilatları bağlı olduklaru mevzuatlar acısından benzerlıkleri görülmektedir, diğer tarafdan iki devletin de milli Olimpiyat Komiteleri ve spor federasyonları dışında, spor sistemi yönetimindeki devletin yer aldığı kısmında Türkiye Cumhuriyeti Gençlik ve Spor Bakalığı ve Özbekistan Beden Eğitimi ve Spor Bakanlığı adları ile bulunmaktadır. Ayrıca Türkiye spor yapısının yönetiminde gerekli hallerde Spor Genel Müdürlüğü spor federasyonlarının taahhütlerini yerine getirip getirmediklerini takip edebilir. Özbekistanda ise bu prosedür sadece Adalet Bakanlığına ait olup her yılın sonunda spor federasyonları Adalet Bakalnığına raporlama formunda yıllık bilgi vermeleri gerekmektedır.
Özet (Çeviri)
This research is about of current system of sport organizations in Turkey and Uzbekistan and their specific duties, audits on state relations, structuring ways and revealing the similarities and differences of both countries. To analyze documents within the scope of the research, it has been ensured that qualitative data collection methods such as observations are used and the differences and similarities that occur between the two countries as well as the realities and perceptions of events and events occur. As the aim of the study both Turkey and Uzbekistan are existing sports system, the sports organization forms, controls, two states in Sports Ministry, National Olympic Committees, sports federations, they show great differences between them, but dealt with a scan model method for comparing qualitative side were observed. The collected data are examined when there are expressions of legislation related, sports organizations of the two countries, which have similarities to pain, on the other hand as the two states at the national Olympic Committee and sports federations, except the Ministry of Youth and Sport of Republic Turkey and Physical Education and Sports Ministry of Uzbekistan names with the part where the state of sports management system. In the structure of the sports federations in the two countries, the relations with the state have been regulated by the legal regulations of the country taking into consideration the international sports rules and showed similarities in this way. However, there are differences in the supervision of sports federations in the sports system of both countries. They can also follow they fulfill their commitments and, where necessary, Sports General Directorate of sports federations sports management structure of Turkey. In Uzbekistan, this procedure belongs only to the Ministry of Justice, and sports federations are required to provide annual information to the Ministry of Justice in the reporting form at the end of each year.