20.yy dönem mimarlarının tasarım yöntemleri üzerine bir araştırma
A study on 20. th century architects' design methods
  1. Tez No: 570535
  2. Yazar: HANDE GÜLŞAH VAROL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALTAY ÇOLAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Tasarım, Tasarım Süreci, Yöntem, Mimar, Tasarım Yöntemleri, 20 YY, Design, Design Process, Method, Architect, Design Methods, 20th Century
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 200
Özet
Tasarım, belirli bir problem çözmeye yönelik, birçok etkenin dahil olduğu düşünme ve karar verme sürecidir. Mimarların, bu süreç boyunca karşılaştıkları problemleri çözmede ve sonuca ulaşmada kullandıkları bazı yöntemler olabilmektedir. Özelikle mimari açıdan önemli olan Endüstri Devrimi sonrası süreçte, teknoloji ve yapım tekniklerinin gelişmesiyle beraber, mimarların tasarımlarında uyguladıkları yöntemlerde gelişmiş ve farklılaşmıştır. Bu çalışmada öncelikle, mimarlık, tasarım, tasarım süreci ve yöntem kavramları ele alınmış ve Endüstri Devrimi sonrası mimari gelişmelere değinilmiştir. 20.yy. döneminin mimarisinde etkili olan mimarların hayatları, tasarım süreçleri ve mimari yapıları analiz edilerek, tasarım süreçlerinde hangi unsurlardan etkilendikleri ve nasıl bir yöntem uyguladıkları sorusuna yanıt bulmak amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Design is a thinking and decision-making process, in which many factors for solving a certain problem are included. There might be some methods that are used by architects in solving the problems they encounter along this process and in coming through. Along with the development of technological and constructional techniques, the methods used by architectures in making designs have developed and differentiated in the post-Industrial Revolution process, especially important architecturally. In this study, the methods and concepts of architecture, design, and design process were initially discussed and architectural developments in the post-Industrial Revolution period were mentioned. By making an analysis of the lives, design processes and architectural constructions of the architectures, who had an effect on the 20th-century architecture, it was aimed to seek for an answer to the question, from which factors they were affected and which method they used in the design processes.