Uluslararası nitelikte silahlı çatışmalar bakımından uluslararası insancıl hukukun uygulama anının tespiti sorunu
The issue of determining the temporal application of international humanitarian law in international armed conflicts
  1. Tez No: 570768
  2. Yazar: NURAY KAYA GÜRPINAR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İDİL IŞIL GÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Uluslararası Nitelikte Silahlı Çatışma, Savaş İlanı, İşgal, Uluslararasılaşmış Silahlı Çatışma, Eşik, International Armed Conflict, Declared War, Belligerent Occupation, Internationalized Armed Conflict, Threshold
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Bilgi Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Programlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hukuk Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
1949 Cenevre Sözleşmeleri'nin ortak 2. maddesinde Uluslararası İnsancıl Hukuk'un ('UİH') savaş ilanı ve işgal hali dahil uluslararası nitelikte silahlı çatışmalarda ('UNSÇ') uygulanacağı düzenlenmektedir. Ancak ilgili maddede UNSÇ'nin tanımına yer verilmediğinden UNSÇ'ler bakımından, UİH'nin uygulama anının tespiti zorlaşmaktadır. Buradan hareketle bu çalışmanın merkezinde bir UNSÇ'nin tespit edilebilmesi için aşılması gereken eşiklerin bulunup bulunmadığı hususu yer almaktadır. UNSÇ'nin çeşitli görünümlerinde farklı eşiklerin dikkate alınması gerekmektedir. Bu itibarla, UNSÇ'lerde ve UNSÇ'nin görünümlerinden olan savaş ilanı ve işgal durumlarında eşiklerin varlığının irdelenmesi gereği açığa çıkmaktadır. Öte yandan uluslararasılaşmış silahlı çatışmaların farklı görünümlerinde uygulanacak farklı eşiklerin bulunup bulunmadığı da bu çalışmada incelenmektedir. Ayrıca UİH'nin uygulamasının sona ermesi açısından bir UNSÇ'nin hangi eşiğin aşılması halinde sona ereceğine dair incelemeler ile devletler arasında fiilen bir çatışma hali bulunmasa dahi UİH'nin devreye gireceği durumlar da bu çalışmanın alanına dahil edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The common Article 2 of the 1949 Geneva Conventions setting out the application of the conventions provides that International Humanitarian Law ('IHL') shall apply in international armed conflicts ('IAC') including the cases of declared war and belligerent occupation. Nevertheless, this provision does not contain a definition of IAC. Therefore, the temporal scope of application of IHL in IACs needs to be determined. Hence this study focuses on same and in particular whether there are thresholds that must be met in determining the IAC including the cases of declared war and belligerent occupation. It is hereby also reviewed whether there are different thresholds to be applicable in various types of internationalized armed conflicts. This study also aims to examine the thresholds applicable for determining the end of IAC and finally the circumstances triggering the applicability of IHL even in the absence of a conflict.