Sosyal medya kullanımı, kişilik özellikleri ve girişimcilik niyeti ilişkisi: Üniversite öğrencileri üzerine bir araştırma
The relationship between the use of social media, personality characteristics and intention of entrepreneurship: A research on university students
- Tez No: 570795
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SERHAT ERAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Sosyal Medya Kullanımı, Kişilik Özellikleri, Girişimcilik Niyeti, Girişimcilik, Use of Social Media, Personality Characteristics, Intention of Entrepreneurship, Entrepreneurship
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gebze Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Strateji Bilimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Bu çalışmada, üniversite öğrencilerinin girişimcilik amacıyla sosyal medya kullanımları, girişimci kişilik özellikleri, girişimcilik niyetlerine bakılarak bu değişkenlerin birbiri arasındaki ilişkisi ölçülmüştür. Bu çalışmanın amacı, üniversite öğrencilerinin sosyal medyayı ne ölçüde girişimcilik faaliyetleri için kullanmayı düşündükleri ya da kullandıklarını ortaya koymak ve girişimci amaçlı sosyal medya kullanımı, girişimci kişilik özellikleri, girişimcilik niyeti arasındaki ilişkiyi belirlemektir. Sosyal medya kullanımı, kişilik özellikleri ve girişimcilik niyeti değişkenleriyle ilgili literatür taraması yapılarak daha önce yapılmış olan araştırmalar incelenmiş ve hipotezler bu doğrultuda oluşturulmuştur. Sosyal medya kullanımı tek bir boyutla, kişilik özellikleri altı alt boyutuyla ve girişimcilik niyeti tek bir boyutla ölçümlenmiştir. Çalışma 2018-2019 eğitim-öğretim yılında Gebze Teknik Üniversitesi'nde okumakta olan, farklı bölüm ve farklı sınıf seviyelerinden seçilmiş 326 öğrenci üzerinde anket yöntemi kullanılarak uygulanmıştır. Elde edilen veriler, SPSS istatistik programı ve betimsel istatistik yöntemleri kullanılarak çözümlenmiştir. Çalışmada üniversite öğrencilerinin demografik özellikleri, sosyal medya kullanım oranları ve kullanım sıklıkları, hangi sosyal medya uygulamalarını kullanmayı tercih ettikleri, girişimci amaçlı olarak sosyal medya kullanımları, girişimci kişilik özellikleri ve girişimci olma niyetleri ölçülmüştür. Çalışmadan elde edilen sonuçlar doğrultusunda, üniversite öğrencilerinin girişimci amaçlı sosyal medya kullanımının, girişimci kişilik özellikleri ve girişimcilik niyetleri arasında anlamlı bir ilişki olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Araştırmada oluşturulan hipotezlerin on ikisi desteklenmiş sadece bir hipotez desteklenmemiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the relationship between these variables was measured by using social media, entrepreneurial personality traits, entrepreneurial intentions of university students. The aim of this study is to determine the extent to which university students use or use social media for entrepreneurship activities and to determine the relationship between entrepreneurial personality, entrepreneurial personality traits and entrepreneurial intention. The literature on social media use, personality traits and entrepreneurship intention variables was examined and the previous researches were examined and hypotheses were formed accordingly. The use of social media was measured with a single dimension, personality traits with six sub-dimensions and entrepreneurship intention with a single dimension. The study was carried out by using the questionnaire method on 326 students who were studying at Gebze Technical University in 2018-2019 academic year. The data were analyzed by using SPSS statistical program and descriptive statistics. In this study, demographic characteristics, social media usage rates and frequency of usage, which social media applications they prefer to use, social media usage for entrepreneurial purposes, entrepreneurial personality traits and intention to become entrepreneurs were measured. According to the results of the study, it is concluded that there is a significant relationship between entrepreneurial personality traits and entrepreneurial intention of using social media for entrepreneurial purposes of university students. Twelve hypotheses were supported and only one hypothesis was not supported.