Türkiye'de kadın istihdamının tarihçesi ve kadın istihdamını artırmak için yürütülen politikalar
History of the women's employment and the policies applied to increase women's employment in Turkey
- Tez No: 570825
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEZGİN ZABUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Economics, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: kadın istihdamı, girişimcilik, kadın iş politikaları, women employment, entrepreneurship, women business policies
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Sürdürülebilir kalkınma çabalarının en önemli amaçlarından biri, kadınların iş gücü piyasasına katılımını artırmaktır. Bu yüksek lisans tezi, Türkiye'deki kadın istihdamının tarihi gelişimine ve kadın istihdamını artırmaya yönelik politikalara yeni bilgiler sağlayarak katkıda bulunmaktadır. Çalışmada öncelikle kadın iş gücü ve istihdamına ilişkin teoriler açıklanmaktadır ve kadın istihdamının tarihsel gelişimi analiz edilmektedir. Eğitim, yaş, medeni durum, cinsiyetler arası ücret düzeyi farklılıkları gibi kadın istihdamını etkileyen faktörlere değinilmektedir. Sunulan bu çalışmada, Türkiye İstatistik Kurumu'ndan (TUİK) varılan istatistiki verilere dayanılarak Türkiye'de kadın istihdamının yapısal durumu ile ilgili bilgiler verilmektedir. Türkiye'de kadın istihdamını çoğaltmaya özgü ulusal ayrıca uluslararası mevzuata çalışmada yer verildikten sonra, Kadın Statüsü ve Sorunları Genel Müdürlüğü'nün (KSGM), Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, SGK, İŞKUR vb. kurum ve kuruluşların bu yönde hayata geçirdikleri projeler incelenmektedir.
Özet (Çeviri)
One of the most important objectives of sustainable development efforts is to increase women's participation in the labor market. This master's thesis is contributing to the historical development of female employment in Turkey and on policies to increase women's employment by providing new information. In this study primarily, theories on female labor force and employment are explanied and the historical development of the female employment is analyzed. Therefore, factors such as education, age, marital status, gender differences in wage level are discussed. In this study, informantions are given about structural situation of women employment in Turkey based on statistical data obtained from Turkish Statistical Institute (TUSI). The study was discussed about the national and international legislation aimed to increasing female, employment occurred in Turkey. For this study, the projects implemented by the General Directorate of Woman's Status and Problems (GDWSP), Ministry of Labor and Social Security (MLSS), Social Security Institution (SSI) and Employmen Agency (EA) have also been examined.