Mikrodalga kürünün F sınıfı uçucu kül geopolimer harcın dayanım gelişimi üzerine etkisinin araştırılması
The effect of microwave curing on the strength development of F class fly ash-based geopolymer
  1. Tez No: 571200
  2. Yazar: FAIDHALRAHMAN MOHAMMED KHALEEL KHALEEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CENGİZ DURAN ATİŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Uçucu kül, Geopolimer, Mikrodalga kürü, Fly ash, Geopolymer, microwave curing
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
Bu çalışma, mikrodalgada kürlemenin geopolimerin dayanım gelişimi üzerindeki etkisini araştırmaktadır. Geleneksel ısı kürlemesi uygulaması, ısının dış kenardan merkeze doğru hareket etmesine neden olmaktadır ve numuneler içinde eşit olmayan bir dağılım ısısı oluşmasına yol açmaktadır. Aynı zamanda geopolimerin mekanik özelliklerine etki etmektedir. Diğer taraftan, mikrodalga kullanımı kürlenme süresini kısaltmaktadır, numuneler içerisinde eşit ısı dağılımına izin vermektedir ve kısa sürede iyi mekanik özellikler elde edilmesini sağlamaktadır. Geleneksel ısıtma ve mikrodalganın, sodyum hidroksit ve sodyum silikat ile aktive edilen F sınıfı uçucu kül üzerindeki etkisi de incelenmiştir. Geleneksel ısıtma, 6 ve 24 saat boyunca yüksek sıcaklık 75 ve 90 ° C'de uygulanmıştır, diğer taraftan mikro dalga kürlemesi farklı sürelerde (5-60 dakika) ve farklı enerji seviyelerinde (100,180,300 ve 450 W) uygulanmıştır. Sonuçlar, 6 saat boyunca konvansiyonel ısıl kürlemenin kullanılmasının ardından mikrodalga kürlemenin, sadece geleneksel ısıtmada kürlenenlere kıyasla daha yüksek dayanım (sodyum silikat ile aktive edilen örnekler için) verdiği görülmüştür. 6 saat geleneksel ısıtmadan sonra mikrodalgada 180 W ve 1 saat ilave kür ile 80 MPa seviyesinde basınç dayanımı elde edilmiştir. Öte yandan 24 saat geleneksel ısıtma 40 Mpa mertebesinde dayanım vermiştir.
Özet (Çeviri)
This study investigates the influence of microwave curing on strength development of geopolymer. Since applying conventional heat curing makes the heat moves from outer edge to the center and leads to a non-uniform of distributing heat within the specimens, which effects on the mechanical properties of the geopolymer. In the other hand the using of microwave reduces the curing time and allows to uniform heat distribution within samples and allow to get good mechanical properties in short period. The influence of conventional heating and microwave on F class fly ash activated with sodium hydroxide and sodium silicate was investigated. The conventional heating was applied at high temperature 75 and 90(_ ^°)C for 6 and 24 hours, in other hand microwave curing was applied for different period (5-60 minutes) and different energy level (100,180,300 and 450 W) after 6 hours of conventional heat curing. The results show that the use of conventional heat curing for 6 hours followed by microwave curing give higher strength (for the samples were activated with sodium silicate) compared to those were cured in conventional heating only. About 80 MPa obtained for 6 hours of conventional heating followed by 1 hour at 180 W compering to 40 MPa of conventional curing at 24 hours.