Ortognatik cerrahi ameliyatı geçiren hastalarda gelişen komplikasyonların geriye dönük değerlendirilmesi
Retrospective evaluation of the complications in the orthognathic surgery patients
  1. Tez No: 571260
  2. Yazar: ÖMER ÜLKER
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AHMET EMİN DEMİRBAŞ
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Ortognatik cerrahi, komplikasyon, leFort I, sagital split ramus osteotomisi, Orthognathic surgery, complication, LeFort I, sagittal split ramus osteotomy
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ağız Diş ve Çene Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 171
Özet
ORTOGNATİK CERRAHİ AMELİYATI GEÇİREN HASTALARDA GELİŞEN KOMPLİKASYONLARIN GERİYE DÖNÜK DEĞERLENDİRİLMESİ Dt. Ömer ÜLKER Erciyes Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Anabilim Dalı Diş Hekimliğinde Uzmanlık Bitirme Tezi Mayıs 2017 Danışman: Yrd. Doç. Dr. Ahmet Emin DEMİRBAŞ ÖZET Ortognatik cerrahi ameliyatlarında farklı tipte komplikasyonlar ile karşılaşmak mümkündür. Bu çalışmada kliniğimizde gerçekleştirilen ortognatik cerrahi ameliyatları öncesinde, ameliyat sırasında ve sonrasında karşılaşılan komplikasyonların değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Çalışma kapsamında Nisan 2011 ve Şubat 2017 tarihleri arasında Erciyes Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi AD (Kayseri- TÜRKİYE)' nda Ortognatik Cerrahi ameliyatı yapılan 250 hastanın tıbbi dosyaları geriye dönük olarak değerlendirmeye alınmış preoperatif, intraoperatif ve postoperatif komplikasyonlar belirlenmiştir. Çalışmanın sonuçlarına göre; en fazla görülen komplikasyon 17 vaka (% 8,6) ile kötü splittir. Diğer önemli komplikasyon ise vakaların 10'(% 4,0) unda görülen aşırı kanamadır. İnferior alveolar damar sinir paketinin koptuğu 3 vaka olmuştur (% 1,5). Bununla birlikte 1 vakada (% 0,4) alet kırılması (yabancı cisim varlığı), 2 (% 0,8) vakada dentoalveolar yaralanma, 1 vakada (% 0,4) ameliyat alanında spanç unutulması, 3 vakada (% 1,2) yumuşak doku yaralanması ve 1 vakada (% 0,5) entübasyon tüpünün delinmesi tesbit edilmiştir. Preoperatif görülen komplikasyon ise 4 hastada (%1,6) planlama hatasına bağlı splint uyumsuzluğudur. Ameliyat sonrası ise nasal septum deviasyonu (% 2,0), nörosensöryel bozukluk (% 4,1), fasiyal paraliz (%0,5), göz problemleri (% 0,8), hematom (% 1,2), kanama (% 0,8), temporomandibular eklem problemleri (% 1,0), enfeksiyon (% 4,8), fiksasyon materyaline bağlı problemler (% 5,2), sinüzit (% 1,0), dermatit (% 1,2), hipernazal konuşma (% 0,5) ve nonünion (% 0,4) komplikasyonları görülmüştür. Ortognatik cerrahi prosedürleri güvenli ameliyatlar olmasına karşın farklı tiplerde komplikasyonları da beraberinde getirmektedir. Bununla birlikte; cerrahın ortognatik cerrahide meydana gelen komplikasyolardan nasıl korunacağını bilmesi ve problemin çözümü için donanımlı olması şarttır.
Özet (Çeviri)
RETROSPECTIVE EVALUATION OF THE COMPLICATIONS IN THE ORTHOGNATHIC SURGERY PATIENTS Dt. Ömer ÜLKER Erciyes University, Faculty of Dentistry Department of Oral and Maxillofacial Surgery Dental Specialty Education Thesis, May 2017 Supervisor: Assist Prof. Dr. Ahmet Emin DEMİRBAŞ ABSTRACT It is possible to encounter different complications during orthognathic surgery operations. The purpose of this study was to evaluate the preoperative, intraoperative and postoperative complications encountered in orthognathic surgery in our clinic. In the study; the medical files of 250 patients who undergone orthognathic surgery in the Department of Oral and Maxillofacial Surgery of Erciyes University (Kayseri/ TURKEY) between April 2011 and February 2017 were retrospectively examined and preoperative, intraoperative and postoperative complications were noted. According to the results of the study, the most frequently encountered complication is undesirable fractures was found in 17 cases (8.6 %). Another important complication is excessive bleeding was observed in 10 cases (4.0 %). The inferior alveolar neurovascular bundle section was found in 3 cases (1,5 %). Also, tool breakage (foreign body presence) in 1 case (0.4 %), dentoalveolar injury in 2 cases (0.8 %), forgotten sponge in the operation area in 1 case (0.4 %), soft tissue injuries in 3 cases (1,2 %) and puncture of intubation tube in 1 cases (% 0,5) were observed. Preoperative complication was seen in 4 patients (% 1,6) because of planning error (occlusal splint incompatibility). Postoperative complications are as follows; nasal septum deviation (2,0 %), neurosensory disorder (4,1 %), fasial paralysis (0,5 %), eye problems (0,8 %), hematoma (1,2 %), bleeding (0,8 %), temporomandibular joint problems (1,0 %), infection (4,8 %), problems related to fixation material (5,2 %), sinusitis (1,0 %), dermatitis (1,2 %), hypernasal speech (0,5 %) and nonunion (0,4 %). The orthognathic surgery can be considered as a safe procedure although the various complications. But, it is essential that the surgeon must know how to avoid and solve the complications in the orthognatic surgery.