Mobilya sektöründe üretimden kaynaklanan talaş atıklarının yönetimi ve biyokütle olarak kullanılması
Management of sawdust waste from furniture production and using as biomass
  1. Tez No: 571293
  2. Yazar: NAZAN ŞANLI KOLKIRAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OKTAY ÖZKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Mobilya sektörü, Talaş, Biyokütle, Enerji, Furniture industry, Sawdust, Biomass, Energy
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Hızlı nüfus artışı ve hayat standartlarının yükselmesiyle beraber mobilya talebinin giderek artmasına yol açmakta ve buna paralel olarak mobilya sanayinde faaliyet gösteren işletme sayılarının gün geçtikçe artmasına yol açmaktadır. Günlük yaşamın her alanında yer alan ve sosyal ve kültürel gereklilikleri karşılayan mobilya, insan yaşam kalitesini doğrudan etkileyen ürünlerden biridir. Ayrıca mobilya imalat sektörü Türkiye'de en yüksek istihdam kapasitesine sahip sektörlerden biridir. Bu çalışmada, mobilya sektörü hakkında genel bilgiler verilmiş, Kayseri mobilya sektöründe faaliyet gösteren işletmelerin talaş atıklarının yönetiminin alternatif yolları ile talaş atıklarının Türkiye' de ve diğer ülkelerde yürürlükte olan yasal mevzuat kapsamında biyokütle olarak kullanılması konuları değerlendirilmiştir. Bu değerlendirmeler çerçevesinde, Kayseri' de mobilya sektöründe faaliyet gösteren bir örnek tesiste talaş atıklarının yanması esnasında oluşabilecek kirletici emisyonları ve bunların yasal sınır değerlerine karşı konsantrasyonları incelenmiştir. Sonuç olarak, enerji kaynaklarında (doğalgaz, LNG, LPG, vb.) dışa bağımlı olan ülkemizde atıktan enerji geri kazanımının avantajları incelendi.
Özet (Çeviri)
With increasing urbanization, population growth and rising living standards, demand for furniture is increasing day by day and this situation is directly reflected in the furniture industry. Furniture, which takes place in all areas of daily life and meets the social and cultural requirements, is one of the products that directly affect the life quality. Besides, the furniture manufacturing sector is one of the highest employment capacity sectors in Turkey. In this study, general information about the furniture sector is given and alternative ways of management of sawdust wastes of enterprises operating in Kayseri furniture sector and usage of sawdust wastes as biomass within the scope of the legal legislation in Turkey and in other countries are evaluated. Within the framework of these evaluations, a sample plant operating in the furniture sector in Kayseri examined the possible pollutant emissions during the combustion of sawdust wastes and their concentrations against legal limit values. As a result, in our country, which is dependent on foreign sources in energy resources (natural gas, LNG, LPG, etc.), the advantages of energy recovery from waste were examined.