2321 numaralı Hafik kazası Müslim Nüfus Defterinin transkripsiyon ve değerlendirmesi
Transcryption and evaluation of the Muslim Population Registers of Hafik district, No:2321
- Tez No: 571386
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUHAMMED KÖSE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: XIX. Yüzyıl, Osmanlı Devleti, Hafik Kazası, Nüfus sayımı, Nüfus defteri, XIX. Century, Ottoman Empire, Hafik's Kaza, Census, Registery
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 358
Özet
Osmanlı Devleti'nin sosyal, ekonomik ve kültürel yapısına dair incelemeler yapılırken, Başbakanlık Osmanlı Arşivi bünyesinde bulunan Nüfus Defterleri, içinde barındırdıkları bilgiler açısından düşünüldüğünde şehir tarihi açısından oldukça büyük bir önem arz etmektedir. Modern anlamda Osmanlı Devleti'nde ilk nüfus sayımı 1831 yılında yapılmıştır. 1831 yılından önce Osmanlı Devleti'nde yapılan sayımlar genel olarak vergilendirme amacı ile yapıldığı için sayımı yapılan bölge ve kazanın nüfusunun tespiti açısından yeterli değildir. 1831 sayımı ise, bireylerin askeri amaçlı olarak tespitine yönelik yapılan ilk sayım olma özelliğine sahiptir. Bu çalışmada, miladi 1256-1260 (1841-1845) yılları arasında Hafik Kazası'nda ve köylerinde bulunan Müslim erkek nüfus ve hane reislerinin meslekleri, kişilerin, fiziksel özellikleri, özür durumları hakkında bilgi verilmiştir. Defterde yer alan, Müslim nüfusa ait bilgiler günümüz Türkçesine çevrilmiştir. Sonuç olarak, nüfus defteriyle yörenin demografik, sosyal ve idari yapısı ortaya konulmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
While examining the social, economic and cultural structure of the Ottoman Empire, the Population Registers within the Ottoman Archives of the Prime Ministry are of greatim portance in terms of the history of thecity. The first modern census in the Ottoman Empirewas conducted in 1831.Since the censuses made in the Ottoman Empire before 1831 were generaly made for the purpose of taxation, it is not sufficient fort hedetermine the population of the census region. The 1831 census is the first census conducted to identify individuals for military purposes. In this study, there is information given about Muslim Male Population in Hafik District and its villages between 1256-1260 (1841-1845)and their characteristics. The information about the Muslim population in the book has been translated into today's Turkish. As a result, the demographic structure of the region was tried to be revealed by the population registery.