Yoğun bakım ünitesinde hasta ziyaretlerine ilişkin hemşirelerin görüşlerinin belirlenmesi
Determination of the views of nurses about the visits of relatives of patients in the intensive care unit
- Tez No: 571545
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EMİNE KOL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: yoğun bakım, hasta ziyareti, aile merkezli bakım, yoğun bakım hemşireliği, intensive care, patient visit, family centered care, intensive care nursing
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Amaç: Yoğun bakım ünitesinde hastaların yakınlarının ziyaretlerine ilişkin hemşirelerin görüşlerinin belirlenmesidir. Yöntem: Araştırma Antalya İl Merkezi'ndeki iki kamu hastanesi ve bir üniversite hastanesinde bulunan 16 yoğun bakım ünitesinde 21.10.2016 ve 31.10.2017 tarihleri arasında yapılmıştır. Araştırmada örnekleme yöntemine gidilmeyerek tüm evrene ulaşılmaya çalışılmış ve araştırma 189 hemşire ile tamamlanmıştır. Veriler,“Yoğun Bakım Ünitesinde Hasta Ziyaretlerine İlişkin Hemşirelerin Görüşlerinin Belirlenmesi Araştırma Formu”ile yüz yüze görüşme yöntemi kullanılarak toplanmış ve SPSS 23.0 (Statistical Package for Social Sciences) lisanslı yazılım programı yardımı ile değerlendirilmiştir. Bulgular: Araştırmada hemşirelerin %46,6'sı 30-39 yaş aralığında olduğu, %83,1'inin kadın olduğu, %71,7'sinin evli olduğu ve %98,9'unun il merkezinde yaşadığı saptanmıştır. Hemşirelerin %67,7'sinin ziyaretlerin hafta sonu da dahil haftanın tüm günlerinde olması gerektiği görüşüne sahip olduğu belirlenmiştir. Hemşirelerin %71,4'ü çocukların (12 yaş altı) hasta ziyareti için uygun olmadıklarını belirtmişlerdir. Hemşirelerin %84,10'u YBÜ'deki ziyaret saatlerinin hastanın iyileşme sürecine katkıda bulunduğu belirtmelerine rağmen %54'ü ziyaret saatlerinin hastaların tedavi ve bakım sürecini aksattığı yönünde görüş bildirmişlerdir. Sonuç: Araştırma sonucunda yoğun bakım hemşirelerinin hasta ziyaretine ilişkin görüşlerinin olumlu olduğu, ancak yine de sınırlı ziyaret saati uygulamasını daha olumlu buldukları ve çocuk (12 yaş altı) ziyaretçilerin ziyaret için kabul edilmemesi gerektiği görüşünde oldukları tespit edilmiştir. Hemşirelerin hasta ailelerine hastanın durumu ile ilgili bilgilendirmeyi kısıtlı yaptıkları belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Objective: The aim of this study is to determine the views of nurses about the visits of relatives of patients in the intensive care unit. Method: The research was conducted between the dates of 21.10.2016 and 31.10.2017 in 16 intensive care units in two public hospitals and one university hospital in Antalya Province. In this study, sampling method was not used and the whole universe was tried to be reached and the research was completed with 189 nurses. Data were collected by using face to face interview method with“Form Determination of Nurses' Views on Patient Visits in Intensive Care Unit”and evaluated with the help of SPSS 23.0 (Statistical Package for Social Sciences) licensed software program. Results: In the research, it was determined that 46,6% of nurses were in the 30-39 age range, 83.1% of the nurses were women, 71.7% were married and 98.9% lived in the city center. It was found that 67.7% of the nurses had the opinion that visits should be on all days of the week including the weekend. 71.43% of the nurses participating in the study stated that children (under 12 years) were not eligible for patient visits. Although 84.10% of the nurses stated that the visiting hours in the ICU contributed to the patient's recovery process, 54% stated that the visiting hours disrupted the treatment and care process of the patients. Conclusion: The findings of the study showed that ICU nurses' opinions about visiting patients were quite positive, but they found the application of limited visiting hours more positive and that children (under 12 years) should not be accepted for the visit. It was determined that the nurses provided limited information to the patient families about the patient's condition.