İstanbul Adalar İlçesi'nde ikamet eden yaşlılarda psikiyatrik semptom sıklığının belirlenmesi
- Tez No: 571846
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CAN ÖNER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Geriatri, Psikiyatri, Family Medicine, Geriatrics, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Yaşlı, Yaşlılık, Psikiyatrik Semptom, Tarama, Elderly, Old Age, Psychiatric Symptoms, Screening
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Dr. Lütfi Kırdar Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Amaç Yaşlılık dünya genelinde önemli bir halk sağlığı sorunudur. Fizyolojik bir süreç olan yaşlılık ile beraber bireylerin fiziksel ve mental güçlerinde zayıflama olmakta ve birçok kronik hastalık ortaya çıkmaktadır. Yaşlılıkla ortaya çıkan tıbbi durumlardan birisi de psikiyatrik rahatsızlıklardır. Bu çalışmada amaç yaşlı bireylerdeki psikiyatrik semptom sıklığını saptamaktır. Gereç ve Yöntem Kesitsel ve tanımlayıcı tipteki çalışma 01.02.2019-19.07.2019 tarihleri arasında İstanbul İli Adalar İlçesi'nde yürütülmüştür. Çalışmaya Adalar'ın yaş ve nüfüs dağılımı dikkate alınarak 350 kişilik bir tabakalı örneklem alınmıştır. Çalışmaya alınacak yaşlılar ev ziyaretleri ile randomizasyon tekniği kullanılarak çalışmaya dâhil edilmişlerdir. Çalışmaya katılan yaşlılara araştırmacılar tarafından oluşturulan iki bölümlü veri toplama formu uygulanmıştır. Bu formun ilk kısmında katılımcının sosyodemografik, ekonomik ve sağlık durumu ile ilgili sorular yöneltilmiştir. İkinci kısmında yaşlı hastaların psikiyatrik semptomlarını sorgulamak için 'Symptom Check List-90 Revised' kısa adıyla SCL-90 R testi uygulanmıştır. Bulgular Çalışma sonucunda olası ruhsal problemi olan yaşlı oranı %5,1 olarak bulunmuştur. Katılımcıların yaşları, yaşadıkları yer ve genel sağlık algısı ile genel semptom indeksi arasında anlamlı ilişki saptanmıştır. Çalışmaya katılan yaşlıların %32,9'unda olası depresyon görülmüştür. Katılımcıların ikamet yeri, kimle yaşadıkları ve genel sağlık algıları ile olası depresyon varlığı arasında anlamlı bir ilişki görülmüştür. Katılımcıların %26,6'sında olası obsesyon saptanmıştır. Cinsiyet ve eğitim düzeyi ile olası obsesyon arasında ilişki saptanmıştır. Katılımcıların %13,4'ünde olası somatizasyon bozukluğu izlendi. Katılımcıların yaşadıkları yer, kronik hastalık ve bedensel özür varlığı ile olası somatizasyon bozukluğu arasında anlamlı bir ilişki vardı. Katılımcıların %10,6'sında olası paranoid bozukluk saptandı. Medeni durum ve katılımcının birlikte yaşadığı kişi ile arasında anlamlı bir ilişki görülmüştür. Katılımcıların %8,9'unda olası kişilerarası duyarlılık bozukluğu bulunmuştur. İkamet yeri ve çocuk sayısı ile arasında anlamlı bir ilişki vardı. Katılımcıların %6,9'unda olası ix öfke bozukluğu izlendi. Hane halkı büyüklüğü ile olası öfke bozukluğu varlığı arasında anlamlı bir ilişki vardı. Katılımcıların %6,6'sında olası anksiyete bozukluğu mevcuttu. Katılımcıların yaşı, yaşadıkları yer, bedensel özür varlığı ve çocuk sayısı ile olası anksiyete bozukluğu arasında anlamlı bir ilişki saptanmıştır. Katılımcıların %5,4'ünde fobik bozukluk görülmüştür. Eğitim durumu, gelir düzeyi ve genel sağlık algısı ile arasında anlamlı bir ilişki görülmüştür. Katılımcıların %4'ünde olası psikotik bozukluk izlendi. Katılımcıların medeni durumu, birlikte yaşadığı kişi, hane halkı sayısı ile olası psikotik bozukluk arasında anlamlı bir ilişki mevcuttur. Ayrıca katılımcıların %24'ünde olası ek bozukluk saptanmıştır. Eğitim düzeyi, ikamet yeri, uğraşı varlığı ve yakınlarıyla görüşme sıklığı ile olası ek bozukluk arasında anlamlı bir ilişki gösterilmiştir. Sonuç Yaşlılık döneminde rastlanan psikiyatrik sorunlar yaşam kalitesini olumsuz şekilde etkilemektedir. En sık görülen olası ruhsal problemin depresyon, obsesyon ve somatizasyon bozukluğu olduğu gerçeğinden hareketle aile hekimlerinin kendilerine kayıtlı yaşlı bireylerde hangi nedenle başvurmuş olursa olsun olası ruhsal problemlere yönelik taramalar yapması gereklidir. Bu taramalar erken tanı ve tedavi ile hastaların daha sağlıklı bir yaşlılık geçirmesine yardımcı olabilir.
Özet (Çeviri)
Introduction Elderly people, throughout the world, present uniquely important health issues. As a physiological process, the physical and mental strengths of individuals weaken and many chronic diseases occur. One of the medical conditions that occur with old age is psychiatric disorders. The aim of this study was to determine the frequency of psychiatric symptoms in elderly individuals. Materials and Methods The cross-sectional and descriptive study was conducted between 18.03.2019- 19.07.2019 in Adalar district of Istanbul. A stratified sample of 350 people was included in the study considering the age and population distribution of Adalar. Home visits and randomization technique were used for the elderly to be included in the study. A two-part data collection form, prepared by the researchers, was applied to the elderly in the study. In the first part of this form, participants were asked questions regarding their sociodemographic, economic and health status. In the second part, 'Symptom Check List-90 Revised' which is SCL-90 R as a short form was used to question the psychiatric symptoms of elderly patients. Results In the study, the rate of elderly people with possible mental illness was 5,1%. A significant correlation was found between age, place of residence, general health perception and general symptom index of the participants. Possible depression rate was 32,9% among the elderly. There was a significant relationship between the participants' place of residence, who they live with and their general health perceptions and the presence of possible depression. Possible obsessions were found in 26,6% of the participants. There was a relationship between gender and education level and possible obsession. Possible somatization disorder was observed in 13,4% of the participants. There was a significant relationship between the place of residence of the participants, chronic disease and the presence of physical disability and possible somatization disorder. Possible paranoid disorder was found in 10,6% of the participants. There was a significant relationship between marital status and the person who the participant lived with. Possible interpersonal sensitivity disorder was found in xi 8,9% of the participants. There was a significant relationship between the place of residence and the number of children. 6.9% of the participants had possible anger disorder. There was a significant relationship between household size and the presence of a possible anger disorder. The possible anxiety disorder rate was 6,6% in the participants. There was a significant relationship between age, place of residence, presence of physical disability and number of children and possible anxiety disorder. Phobic disorder was observed in 5,4% of the participants. A significant relationship was found between education level, income level and general health perception. Possible psychotic disorder was observed in 4% of the participants. There is a significant relationship between the marital status of the participants, the person they live with, the household size and the possible psychotic disorder. In addition, 24% of the participants had a possible additional disorder. A significant relationship between education level, place of residence, occupation and frequency of meeting with relatives and possible additional disorder was shown. Conclusion Psychiatric problems seen in old age affect quality of life negatively. Data shows that depression, obsession and somatization disorder are the most common mental illnesses facing the elderly. Family physicians should screen for possible mental illness in elderly individuals regardless of their complaint. These screenings can help patients to have a healthier old age with early diagnosis and treatment.