Cevizde sıcak kallus ve sıcak katlama yöntemleri ile çoğaltım çalışmaları
Studies on multiplication of walnut with hot callusing and warm stratification methods
- Tez No: 571950
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZAFER AKTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Ceviz, sıcak kallus, sıcak katlama, dilcikli aşı, eklemeli aşı, Walnut, hot callusing, warm stratification, whip and tongue grafting, splice grafting
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 53
Özet
ÖZET CEVİZDE SICAK KALLUS VE SICAK KATLAMA YÖNTEMLERİYLE ÇOĞALTIM ÇALIŞMALARI YÜKSEK LİSANS TEZİ Bahar SÜRÜCÜ DİCLE ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ BAHÇE BİTKİLERİ ANABİLİM DALI 2019 Bu araştırma, 2018 yılı Mart-Aralık ayları arasında, Dicle Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü araştırma ve uygulama alanında yürütülmüştür. Çalışmada“Chandler”çeşidine ait aşı kalemleri ve iki yaşlı ceviz çöğürleri kullanılmıştır. Ceviz çoğaltımında farklı kaynaştırma ortamları ve kalem aşısı yöntemlerinin aşı başarısı ve sürgün gelişimi üzerine etkileri incelenmiştir. Aşı kaynaştırması için“sıcak kallus”,“sıcak katlama”ve“ısıtmasız sera”ortamları; aşılama tekniği yönünden“dilcikli”ve“eklemeli”aşı yöntemleri denenmiştir. Aşı kaynaştırma aşamasında en yüksek aşı başarısı %97.8 ile sıcak kallus ortamındaki dilcikli aşı ve %95.8 ile sıcak katlama ortamındaki eklemeli aşı uygulamalarından elde edilmiştir. En yüksek sürgün verme oranı %93.8 ile sıcak katlama ortamındaki eklemeli aşı yönteminde sağlanırken, en düşük sürgün verme oranı %82.2 ile yine sıcak katlama ortamındaki dilcikli aşı yönteminde tespit edilmiştir. Gelişen bitki oranı bakımından en iyi sonuç %74.4 ile sıcak kallus ortamındaki dilcikli aşılı bitkilerden elde edilmiştir. Araştırmada, hem sıcak kallus ve hem de sıcak katlama yönteminin ceviz fidanı üretiminde kullanımının yararlı olacağı sonucuna varılmıştır. Bu yöntemlerin en hassas kısmının, kaynaştırma ortamından dış şartlara alıştırma aşaması olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT STUDIES ON MULTIPLICATION OF WALNUT WITH HOT CALLUSING AND WARM STRATIFICATION METHODS MASTER'S THESIS Bahar SÜRÜCÜ DICLE UNIVERSITY INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES DEPARTMENT OF HORTICULTURE 2019 This research was conducted between March-December 2018 in the research and application area of the Department of Horticulture, Faculty of Agriculture, Dicle University. In this research, scions of“Chandler”variety and two year old walnut seedlings were used. Effects of different grafting media and techniques on grafting success and shoot growing were investigated. As grafting media,“hot callusing”,“warm stratification”and“unheated greenhouse”media; in terms of grafting techniques“whip and tongue graft”and“splice grafting”techniques were used. In the process of grafting, the highest success rate was 97.8% on whip and tongue grafting in hot callus media and 95.8% on splice grafting in warm stratification media. Highest shoot growing rate was 93.8% which is observed in splice grafting in warm stratification, lowest shoot growing rate was 82.2% in which whip and tongue graft techniques in warm stratification medium was chosen. Best result in terms of plant growth was 74.4%, plants with whip and tongue graft in hot callus media. In conclusion, both hot callusing and warm stratification methods could be beneficial in production of walnut saplings. The most delicate phase of these techniques were the part in which the acclimatization of sapling from grafting media in order to accommodate to external conditions.