Üniversite eğitim yapılarında ortak sosyal alanların mekân dizim yöntemiyle incelenmesi: Süleyman Demirel Üniversitesi örneği
Investigation of common social spaces in university education buildings by space syntax: A sample of Süleyman Demirel University
  1. Tez No: 572284
  2. Yazar: MELİKE GÜNER
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BERNA GÜÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Üniversite yapıları, Mekân Dizim Yöntemi, Ortak Sosyal Alanlar, Mekânsal okunabilirlik, Görünürlük analizleri, University Buildings, Space Syntax, Common Social Spaces, Spatial Legibility, Visibility analysis
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
İnsanoğlu doğduğu andan itibaren öğrenmeye ihtiyaç duymaktadır. Yürümeyi, konuşmayı, yemek yemeyi vb. birçok şey ile başlanılan öğrenme eğitim öğretim hayatı ile de devam etmektedir. Kişilerin ilk öğrenme mekânları aile ev ortamı olurken daha sonraları karşımıza birçok gruba ayrılan eğitim yapıları çıkmaktadır. İlköğretim, lise, yükseköğretim yapıları bireylerin yetiştirilmesinde ve hayatlarının şekillenmesinde büyük rol oynamaktadır. Bu kadar önemli bir alana sahip bu eğitim yapılarının daha verimli olmasında en önemli etken de yapının mimari özelliklerinin yaşanabilir, ergonomik, konforlu olmasından geçmektedir. Bu çalışmada da özellikle hem eğitim-öğretim hem de araştırma bilgi üretme ortamları olan üniversite yapıları üzerinde durulacaktır. Yükseköğretim yapılarının kişinin hayatında daha önemli bir konumda olmasının asıl sebebi de budur. Burada sadece eğitim ve öğretim olmamakta aynı zamanda kişiler, kendilerini geliştirip topluma yararlı bilgiler sunmaktadır. Bunların doğrultusunda, bireylerin yetiştirilmesinde bu mekânların her açıdan (net, algılanabilir, kullanıcı odaklı, mimari bir dili olan, kişinin üretim yapabilmesini kolaylaştıran vb.) başarıyı destekleyecek nitelikte olması gerekmektedir. Öğrenme, keşfetme, araştırma özelliklerinin yanı sıra sosyalleşme imkanı da sağlayan yükseköğretim yapıları kişinin iletişim kurması, sosyal ilişkilerini geliştirmesi ders dışı zamanlarını verimli geçirmesi için de olanak sağlamaktadır. Özellikle de sosyal mekânlarının öğrenci üzerinde öğrenme ve eğitimine destek sağlayacak nitelikte olması çalışmamızın temel yapısını oluşturmaktadır. Seçilen 5 farklı plan şemasına sahip fakülte yapısındaki farklı işlevler için ortak sosyal alanlarında sayısal analizler yaparak mekân konfigürasyonlarının bu sosyal mekânları nasıl etkilediği incelenerek yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Human beings need learning from the moment they are born. Walking, talking, eating, and so on. Learning started with many things and continues with education and training life. While the first learning places of the people are the family home environment, then the educational structures divided into many groups appear. Primary, high school and higher education structures play a major role in raising individuals and shaping their lives. The most important factor in the efficiency of these educational buildings with such an important area is that the architectural features of the building are livable, ergonomic and comfortable. In this study, university structures which are both educational and research information production environments will be emphasized. This is the main reason why higher education structures are more important in a person's life. Here, not only education and training, but also the people improve themselves and provide useful information to the community. In line with these; these spaces should be capable of supporting success in every aspect (clear, perceptible, user-oriented, with an architectural language, which facilitates the production of the person, etc.) Higher education structures that provide learning, exploration and research as well as socialization opportunities provide the opportunity for the person to communicate, develop social relations and spend the extracurricular time efficiently. In particular, the fact that social spaces provide support for learning and education on students constitutes the basic structure of our study. How the space configuration affected social spaces was analyzed and rendered by conducting numerical analyzes in the common social areas for the different functions in the faculty structure with 5 different plan schemes.