Nullipar ve multipar gebelerde obezitenin PROBNP, lipit parametreleri ve oksidatif stres üzerine etkilerinin değerlendirilmesi
Evaluation of effect of obesity on PROBNP, lipid parameters and oxidative stress in nullipar and multiparous pregnancy
  1. Tez No: 572728
  2. Yazar: IŞIL YAVRU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KÖKSAL DEVECİ, YRD. DOÇ. DR. ZELİHA CANSEL ÖZMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Multiparous, Brain Natriuretic Peptide, Total Antioxidant capacity, Total Oxidative Stress, Body Mass Index Recently
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Son zamanlarda obezite tüm dünyada sıklığı giderek artan önemli bir halk sağlığı sorunu haline gelmiştir. Maternal obezite, nesiller arası bir obezite döngüsünü teşvik eden, yenidoğanlarda advers metabolik etkilerle ilişkilidir. Bu çalışmada, gebelik sayısının obeziteyi etkileyip etkilemediğini ve aynı zamanda tek gebelik ve 2' den fazla gebeliği olanlarda obezitenin serum lipid, total oksidatif stres ve brain natriüretik peptid (PROBNP) düzeyleri üzerine etkisi olup olmadığını araştırmayı amaçladık. Çalışmamızda, Amasya Sabuncuoğlu Şerefeddin Eğitim Araştırma Hastanesi Kadın Doğum Kliniğine gelen gönüllülerden kan örnekleri alındı. Vücut kitle indeksine göre obezite kriterleri normal kilolu (VKİ = 18,5–24), fazla kilolu (25 ≤ VKİ 0.05). Obez multipar gebelerde, nullipar obez olmayan gebelere kıyasla PROBNP ve TAC değerleri düşük, TOS, bel, kalça ölçümleri ve yaşları yüksek bulunmuştur. Nullipar ve multipar gebeler arasında LDL, HDL, VLDL, TG, TAC ve TOS, OSİ parametreleri arasında istatistiksel olarak anlamlı fark gözlenmemiştir (p>0.05). Araştırmamızın sonuçları bize multiparite ve obezitenin gebelerde PROBNP değerinde azalmaya neden olabileceğini düşündürdü.
Özet (Çeviri)
Recently, obesity has become an important public health problem with increasing frequency all over the world. Maternal obesity is associated with adverse metabolic effects in offspring, which promotes an intergenerational cycle of obesity. In this study, we aimed to determine whether the number of pregnancies affects obesity and whether obesity has an effect on serum lipid, total oxidative cytres and brain natriuretic peptide (PROBNP) levels in women with single pregnancy and more than 2 pregnancies. In our study, blood samples were collected from volunteers who came to Amasya Sabuncuoğlu Şerefeddin Training and Research Hospital Gynecology Department. According to body mass index, obesity criteria were determined as normal weight (BMI = 18.5–24), overweight (25 ≤ BMI 0.05). PROBNP and TAC values were low, TOS, waist, hip measurements and age were higher in obese multiparous women compared to non-nulliparous pregnant women. No statistically significant difference was observed between nulliparous and multiparous pregnants between LDL, HDL, VLDL, TG, TAC and TOS and OSI parameters (p>0.05) Results of our research that multiparity and obesity can cause reduction of PROBNP value in pregnant women.