Örgütsel sinizmin hasta güvenliği kültürü üzerine etkisi
The effect of organizational cinism on the patient safety culture
  1. Tez No: 572811
  2. Yazar: MERVE ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BERKAY EKİCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Health Care Management, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Örgütsel Sinizm, Sinizm, Hasta Güvenliği, Tıbbi Hata, Hasta Güvenliği Kültürü, Organizational Cynicism, Cynicism, Patient Safety, Medical Error, Patient Safety Culture
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ufuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sağlık Kurumları Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
Örgütsel Sinizmin Hasta Güvenliği Kültütü Üzerine Etkisi, Yüksek Lisans Tezi, Ankara, 2019. Gayelere erişebilmenin yolu, topluma ilişkin yapılanma inşa ederek örgütlerin oluşmasını sağlamaktır. Günümüzde popüler olmaya başlayan sinizm kavramı ise geniş bir kavram niteliği taşımaktadır. Örgütsel sorunların arasında yer alan ve sağlık kurumları ve hastanelere olduğu kadar çalışanlara ve sağlık personellerine negatif etkiler bırakan ve engellenmemesi halinde gittikçe sağlıklı örgütün ve çalışma sahasının ortadan kaldırılmasınıasebeb gösterilen ''yıldırma'' yani diğer adıyla mobbing, bir zaman dilimini kapsaması ve aşamalarla örgüt sinizminingiderek etkinleşmesine sebep gösterilecek öğeleride içinde barındırır. İşgörenlerde düş kırıklığına yol açan örgütsel sinizmin,iş görenlerin bağlı olduğu örgüte karşıntutumlarının olumsuz yönde gelişmesi, örgüt içinde yapılan işlerin kalitesinin düşmesine ve yetenekli örgüt üyelerinin örgütten uzaklaşmasına neden olmaktadır. Bından dolayı örgütteki sinizmiaçığa çıkaran örgütsel öğelerin öğrenilmesi ve ortadan kaldırılması gereklidir. Örgüt içinde sinizmi ortaya çıkaran birçok farklı öğebulunmaktadır. Değişim çabalarının yanlış yönetilmesi, fazla streslenme ve rol yükü, bireysel ve örgüte yönelik beklentilerin karşılanmaması, sosyal desteğin yetersiz olması, rekabet düzeyi ile karşılaştırılırsa terfilerin yetersiz düzeyde olması, amaç çatışması, örgütsel karmaşanın artması, karar alım sürecinde etkililik düzeyinin yetersiz oluşu, psikolojik sözleşme ihlalleri, iletişimsizlik, işten çıkarılma gibi nedenler sinizmin oluşmasına olanak sağlamaktadır. Sağlık sisteminde yapılan hatalardan dolayı hastalarda meydana gelen zarar yalnızca hastanın sağlığını etkilemekle kalmayıp, sağlık bakım maliyetlerinindepahalılaşmasına neden olmaktadır. Bu durum sağlık kurumlarına olan güvenin sarsılmasına neden olmaktadır. Sağlık hizmetlerinden kaynaklanan hataların önlenmesi ve oluşabilecek hasarların önleminin alınması ya da azaltılması, süreç içerisinde hataların bildirilip rapor halinde yazılması hasta güvenliği kültürünün oluşmasını sağlamaktadır. Çalışma ortamı içerisinde sağlık çalışanlarının kendilerini rahatça ifade edememesi yapılan yanlış müdehalelerinbildirmemesi, hasta güvenliğinin gelişimi konusunda engel teşkil etmektedir. Bundan dolayı tıbbi hatalar sonrasında hastada oluşabilecek komplikasyonlar hastanın sağlığını tehdit etmektedir. Kurum içerisinde bir güvenlik kültürü ortamı oluşturulduğunda, hastanede görev yapan personel bir olay gerçekleştiği an bunu cezalandırılma korkusu olmadan açıklıkla anlatabilir.. Hasta güvenliği günümüzde küreselleşmiş olanyeni bir kavramdır. Son yıllarda ulusal politikalar kontekstinde ülkemizde gündemdedir. Batı ülkelerinin araştırmaları incelendiğinde sağlık kurumlarında 'pozitif Hasta Güvenliği Kültürü'nü oluşturmak güvenli sağlık bakım hizmeti'sunabilmenin temel şartı olarak görülmüştür. Örgütsel sinizm ise işgörenlerin örgüte karşıntutumlarını olumsuz yöne çekmektedi Son zamanlarda rastlantısallaşmış 'davranışların örgüselleşmesi' konusundan önemle bahsedilmektedir. Bu çalışmada örgütsel sinizmin hastane çalışanları ve hasta güvenliği kültürü üzerine etkisi incelenmiştir. Bu kapsamda farklı kademe ve çalışma temposunda olan personellerdeki örgütsel sinizm düzeyleri ve hasta güvenliği kültürü ilişkileri incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Social structures which came together in order to make specific purposes become real,create organizations. The cynicism notion which is starting to become popular in todays world has a large quality of notion. Mobbing,which is one of the organizational problems and has negative effects on health insitutions and hospitals as well as employess and health intitutions and hospitals as well as employees and health personnel and which, if not prevented,gradually destroys the organization's health and work environment,may also lead to further triggering of organizational cynicism.The fact that organizational cynicism causes frustration in employees and causes employees to develop negative attitudes towards their organizations leads to a decrease in the quality of the work done within the organization and loss of qualified personnel.For this reason,organizational factors leading to cynicism within the organization must be known and eliminated. There are so many factors in the organization which case cynicism.Mismanagement of change efforts,excessive strecc and role burden,failure to meet personal and organizational expectations,inadequate social support,inadequate level of promotion compared to competitive level,conflict of objectives,increased organizational confusion, inadequate level of effectiveness in decision-making,psychological contract violations, lack of communication,and dismissal allow cynicism to ocur. The damage which occurs on patients because of the mistakes which are being done in the health field doesnt only affect the health of the patient,but also causes an increase to the costs of the health cure.This situation causes the trust in health institutions to be shaken.Preventing errors caused by health services and preventing or minimizing the damages caused by errors in patients depends on the formation of a culture of patient safety and reporting errors in this process.Failure to report any mistakes made by health professionals in the work environmentis a barrier to the development of patient safety.İt is therefore important to prowide a non-punitive cultural environment in which individuals can openly discuss medical errors and potential hazards. Patient safety is a new concept that is globalized today.İn recent years,national policies have been on the agenda in our country.When the researches of western countries were examined,it was seen that establishing a 'Positive Patient Safety Culture' in health institutions was the main condition for providing safe health care service.Organization cynicism, on the other hand,deals with the negative attitudes of employees towards the organization and constitutes a subject area which is emphasized in the field of organizational behavior.İn this study,the effect of organizational cynicism on hospital workers and patient safety culture way organizational cynicism on hospital workers and patient safety culture was investigated.İn this way organizational cynicism levels and patient safety culture relationships among the personnel at different levels and working tempo were examined.